Pred rokom zomrel Nelson Mandela

NETKY.SK • 5 December 2014, 07:01 • 2 min
Pred rokom zomrel Nelson Mandela

JOHANNESBURG - Presne pred rokom zomrel vo veku 95 rokov bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu.

slovakia

left justify in out

Mandela sa dlhé týždne zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa následne opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol. Veľkolepý pohreb nositeľa Nobelovej ceny mieru poznačili viaceré nedôstojné udalosti vrátane falošného tlmočníka do reči nepočujúcich, nevhodného správania prezidenta USA Baracka Obamu či vulgárnych vyjadrení vtedajšieho českého premiéra Jiřího Rusnoka.

 

Mandela pôsobil ako prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky v rokoch 1994 až 1999. Počas päťročného mandátu bolo prijatých mnoho zákonov s cieľom odstrániť diskrimináciu a rasovú segregáciu v krajine. Pre dlhodobé zdravotné problémy sa následne z verejného života stiahol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies