Pred rokom zasiahla mesto a obce Handlovskej doliny tisícročná voda

NETKY.SK • 15 August 2011, 11:13 • 2 min
Pred rokom zasiahla mesto a obce Handlovskej doliny tisícročná voda

Pred rokom zasiahla mesto a obce Handlovskej doliny tisícročná voda

slovakia

left justify in out

img

V pondelok 15. augusta uplynie presne rok, čo Handlovú postihla ničivá povodeň. Vodnými tokmi hornej Nitry sa prehnala tisícročná voda a zasiahla nielen Handlovú, ale aj obce Handlovskej doliny. V dôsledku prudkých dažďov sa v auguste zvýšili hladiny rieky Handlovky, Račieho potoka, Pstruhárskeho potoka, potoka Čižmár a Mlynského potoka, následkom čoho vznikli škody na majetku občanov, ale aj mesta.
      "Handlová si toto výročie pripomína s husou kožou, pretože občania si doteraz neuvedomovali, čo nás konkrétne čaká cez povodne a počas nich. Myslím, že sa to dotklo všetkých občanov nášho mesta a boli by sme veľmi radi, keby sa to nikdy neopakovalo," podotkol pre TASR zástupca primátora Dušan Klas.
      Zaplavené boli pivnice, ale aj obytné časti domov, pivničné priestory bytových domov, miestne komunikácie, ale aj kryty civilnej obrany, vzniklo nebezpečenstvo ohrozenia života a zdravia občanov. Povodne v meste si vyžiadali jednu obeť. Spolu bolo v rôznom rozsahu zasiahnutých viac ako 100 rodinných domov, desiatky obytných domov, viac ako 30 km miestnych komunikácií a majetok mesta. V októbri 2010 boli škody v meste Handlová vyčíslené na 10,5 milióna eur.
      Ako Klas uviedol, rok po povodniach sú zrekonštruované všetky komunikácie na území mesta, vyčistené sú vodné toky a opravené mostové telesá. Na základe Zmluvy o poskytnutí dotácie z rozpočtovej rezervy predsedníčky vlády SR mesto získalo 100.000 eur. Handlová si tiež zobrala úver na opravu komunikácií vo výške viac ako milión eur. V meste naďalej pokračuje čistenie vodných tokov.
      Odškodnení boli aj postihnutí občania. Na základe rozhodnutia Úradu vlády bolo občanom v Handlovej vyplatených 229.300 eur pre 587 domácností, pričom najväčšou čiastkou bolo 1300 eur a najmenšou 300 eur. Osemnástim rodinám pomohol z vlastných finančných prostriedkov aj primátor mesta Rudolf Podoba. Najviac postihnuté rodiny dostali rôzne typy poukážok na nákup tovarov a služieb.
      Aby sa situácia spred roka neopakovala, mesto prijalo niekoľko opatrení. Jedným z nich bolo aj schválenie nového povodňového plánu či prijatie nového všeobecne záväzného nariadenia, ktorý je reakciou na nový zákon o povodniach. Mesto tiež požiadalo Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi o poskytnutie príspevku na podporu zamestnanosti v rámci projektu Realizácia opatrení na ochranu pred povodňami a na riešenie následkov mimoriadnej situácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies