Pred Rainerovou chatou už stojí trojmetrový Mikuláš a na betleheme sa usilovne pracuje

NETKY.SK • 12 December 2017, 09:59 • 2 min
Pred Rainerovou chatou už stojí trojmetrový Mikuláš a na betleheme sa usilovne pracuje

VYSOKÉ TATRY – Správca Rainerovej chaty Peter Petras, ako je jeho dobrým zvykom, začal vytvárať pred svojou chatou snehové sochy. Pochvaľuje si, že Mikuláš sa mu podaril.

slovakia

left justify in out

Chatár plánuje do Vianoc postaviť dohromady tri snehové diela. Aktuálne už pred chatou stojí Mikuláš vysoký vyše troch metrov a pripravený je aj skelet na betlehem. „Už minulý rok sme mali Mikuláša 6. decembra, pretože boli veľmi dobré snehové podmienky a rovnako je to aj teraz. Vlani to bol prototyp, teraz som vychytal všetky nedostatky kompozície, takže si myslím, že sa celkom pekne podaril,“ povedal Petras.

 

Mnohí turisti si pri pohľade na snežného Mikuláša všimli, že sa nápadne podobá práve na Petrasa. Podobne to bolo aj v minulosti, keď zo snehu postavil horského nosiča. „Myslím si, že to bude tým, že keď človek niečo robí alebo tvorí, tak dáva do toho tvar, ktorý mu je najbližší alebo ho najčastejšie vidí. No a ja, keď sa ráno pozriem do zrkadla, vidím seba, tak možno je to aj tým," konštatoval s úsmevom chatár. "Ale zasa, vravím, že ja už aj keď koňa postavím zo snehu, tak sa bude podobať na mňa,“ dodal. Mikuláša staval viac ako týždeň; keďže bol sneh trochu suchý a sypký, trvalo to o čosi dlhšie ako obvykle. Pri stavbe diel mu pomáha jeho syn s kamarátom, najmä pri nahadzovaní snehu na kopu. Kompozíciu a detaily sôch potom dotvára sám.

 

Korpus betlehemu zo zamrznutého snhu je podľa chatára Petrasa už skoro hotový. "Veľa sa nachodíme pri ukladaní snehu do formy, ale robíme to radi. Veľmi sa nám hodí odmäk, ktorý prišiel, lebo sypký sneh trochu zvlhne a keď prídu mrazy, tak stvrdne. Bude sa môcť potom dobre urobiť kopula, ktorá je vlastne základom, aby udržala celú strechu a nepadlo to na figúry. Betlehem bude určite do Vianoc hotový,“ zdôraznil Petras. Tento betlehem bude v poradí už osemnásty, ktorý postaví. Toto snehové dielo je potom neodmysliteľnou súčasťou Trojkráľového poludnia, ktoré Petras organizuje vždy v januári.

 

Okrem Mikuláša a betlehemu pribudne do Vianoc pred Rainerovou útulňou v nadmorskej výške 1301 metrov aj socha horského nosiča zo snehu. Vlani dostal Petras na Vianoce motorovú pílu, takže snežné sochy sa mu robia o čosi ľahšie. Verí, že budú zdobiť okolie chaty počas celej zimy a nevylúčil, že pribudnú ešte ďalšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies