Pred petržalskou nemocnicou môžu opäť vyberať parkovné

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 12:57 • 2 min
Pred petržalskou nemocnicou môžu opäť vyberať parkovné

BRATISLAVA - Pred nemocnicou v bratislavskej Petržalke budú môcť po troch mesiacoch opäť vyberať poplatky za parkovanie na spevnených plochách. Krajský súd totiž vyhovel odvolaniu Univerzitnej nemocnice Bratislava a zrušil verdikt okresného súdu o povinnosti zdržať sa vyberania parkovného súkromným prevádzkovateľom. Informoval o tom riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

slovakia

left justify in out

Hlavné mesto bude môcť právo pacientov a verejný záujem, týkajúci sa bezplatného parkovania na plochách pred nemocnicou, obhajovať v riadnom konaní, bez predbežného opatrenia. "Vedenie mesta rozhodnutie súdu napriek jeho všeobecnosti rešpektuje, ale je toho názoru, že týmto krokom je jediným a najviac poškodeným pacient. Keďže voči rozhodnutiu krajského súdu sa samospráva odvolať nemôže, zvažuje, že podá mimoriadny podnet na generálneho prokurátora," informoval Andrassy. 

 

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik sa obrátil na Okresný súd Bratislava a požiadal o vydanie predbežného opatrenia na zabránenie vyberania poplatkov na verejnom parkovisku pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke začiatkom marca. Súd požiadavke mesta vyhovel a v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou, aby nevyberal parkovné na 66 miestach. Súkromná spoločnosť vyberanie poplatok pozastavila, Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) sa však proti predbežnému rozhodnutiu súdu odvolala s tým, že v ňom vidí nesúlad so skutkovým a materiálno-právnym stavom a týmto krokom chráni majetok štátu, ktorý spravuje. 

 

Parkoviská pred petržalskou nemocnicou na Antolskej a pred nemocnicou v Ružinove spoplatnili začiatkom decembra. Prenajala si ich na 10 rokov spoločnosť ZIPP-S, zmluvu podpísali ešte s bývalým vedením nemocnice.

 

Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, nie je podľa ministerstva zdravotníctva vypovedateľná a vedenie nemocnice už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať. Podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa univerzitná nemocnica obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná. Pred Nemocnicou na Antolskej od 1. decembra 2013 celodenne spoplatnili 199 parkovacích miest, 54 parkovacích miest je bezplatných. Pred ružinovskou nemocnicou môžu ľudia bezplatne zaparkovať na 70 miestach. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská tvrdí, že súčasnému vedeniu nemocnice sa podarilo s koncesionárom dohodnúť nad rámec zmluvy na bezplatnom parkovaní pre darcov krvi počas odberu, dialyzovaných pacientov na 6,5 hodiny, dohodli sa tiež na zriadení ôsmich bezplatných miest pre ZŤP pred petržalskou nemocnicou a šiestich pred ružinovskou nemocnicou. Zadarmo môžu parkovať aj sestry v nočných službách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies