Pred parlamentom sedia v klietke ochranári aj verejnosť, žiadajú zákaz klietkového chovu sliepok

NETKY.SK • 14 Jún 2023, 10:01 • 2 min
Pred parlamentom sedia v klietke ochranári aj verejnosť, žiadajú zákaz klietkového chovu sliepok

Organizácia Humánny pokrok bude v čase júnovej schôdze pred parlamentom s veľkou klietkou, v ktorej budú sedieť aktivisti a aktivistky, ale aj verejnosť. Upozorňuje tak na kruté podmienky klietkových chovov sliepok a nutnosť prijať návrh zákona na zákaz klietkového chovu sliepok, o ktorom by mal parlament rokovať už tento mesiac.

slovakia

left justify in out

Bratislava, 14. júna 2023 - Na júnovej schôdzi by mali poslanci a poslankyne rokovať o návrhu zákona na zákaz klietkového chovu sliepok na Slovensku. Ochranári a ochranárky z organizácie Humánny pokrok preto dnes pred parlament priniesli veľkú klietku s nadživotnými maketami sliepok. Do akcie zapojili aj verejnosť a v klietke tak nebudú len aktivisti a aktivistky z organizácie. Klietka má počas júnovej schôdze poslancom a poslankyniam pripomínať nehumánne podmienky klietkových chovov, v ktorých žije na Slovensku v súčasnosti 2,3 milióna sliepok.

img

Klietka pred parlamentom

 

Organizácia vo februári zverejnila investigatívne zábery z troch slovenských klietkových chovov sliepok, ktoré ukazujú zlé životné podmienky zvierat. Na každú sliepku v klietkovom chove pripadá priestor veľkosti približne hárku papiera A4. Nemôže vykonávať svoje prirodzené potreby ako hrabanie v zemi, čím trávi väčšinu svojho bdelého času alebo kúpať sa v prachu, čím sa zbavuje parazitov a ani svoju najdôležitejšiu potrebu – stavanie hniezda. Práve pre nedostatok možností prejavovať svoje prirodzené potreby sa sliepky v klietkach zbláznia, často sa navzájom napádajú a dochádza aj ku kanibalizmu.

K téme sa vyjadril aj riaditeľ organizácie Humánny pokrok, Martin Smrek: „Koniec klietok je nevyhnutný. Je to extrémne krutá a barbarská praktika, ktorú odmieta ako verejnosť, tak aj firmy. A vlažnosť s akou k takto dôležitej téme pristupuje parlament, je alarmujúca. Klietka pred parlamentom preto bude počas najbližšej schôdze dennodenne poslancom a poslankyniam pripomínať, že už stačilo výhovoriek a je čas konať.” 

Poslanec OĽaNO Tomáš Šudík predložil vo februári návrh zákona na zákaz klietkového chovu sliepok od roku 2024 s päťročným prechodným obdobím do roku 2028, počas ktorého by chovatelia museli klietkové chovy prerobiť na bezklietkové. 

img

Lucia Tupá (kampanierka Humánneho pokroku)

 

Európske krajiny ako Nemecko, Švajčiarsko, Luxembursko, Dánsko, Valónska časť Belgicka, a dokonca aj susedné Rakúsko a Česko už zakázali klietkový chov. Záväzok skončiť s používaním klietkových vajec od roku 2025 prijali tisícky firiem vrátane maloobchodných reťazcov. Na Slovensku takýto záväzok prijali už tri štvrtiny maloobchodného trhu s potravinami. 

Humánny pokrok vedie už viac ako dva roky kampaň Zákaz klietok. Ich petíciu za zákaz klietkového chovu sliepok na Slovensku podpísalo už 69 284 ľudí.

 

Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Sme hlasom zvierat a

presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol

s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a

udržateľnosť. Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok, medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu a Eurogroup for Animals, ktorá zastupuje 70 organizácií na obhajobu zvierat v 25 členských štátoch EÚ, Veľkej Británii, Švajčiarsku, Srbsku, Nórsku, Austrálii a USA. V roku 2019 presadilo združenie zákaz kožušinového chovu na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies