Dánsko pritvrdzuje voči migrantom. Sociálne dávky si musia odpracovať!

NETKY.SK • 7 September 2021, 21:14 • 2 min
Dánsko pritvrdzuje voči migrantom. Sociálne dávky si musia odpracovať!

KODAŇ - Podľa ministra práce by utečenci mohli napríklad zbierať cigaretové ohorky alebo plasty na pláži.

slovakia

left justify in out

Sociálne dávky budú môcť poberať v Dánsku len tí migranti, ktorí odpracujú najmenej 37 hodín týždenne, avizovala v utorok tamojšia vláda.

 

img

 

Vládnuci sociálni demokrati si od plánu sľubujú lepšiu integráciu cudzincov do dánskej spoločnosti. Dánsko má jedny z najprísnejších imigračných pravidiel v Európe, komentuje agentúra AFP a pripomína cieľ vlády znížiť počet žiadostí o azyl na nulu.

 

Podľa premiérky Mette Frederiksenovej by sa mali imigranti snažiť byť užitoční. "Ak si nedokážu nájsť riadne zamestnanie, budú si musieť svoju sociálnu dávku odpracovať. Dlhé roky sme mnohým ľuďom preukazovali medvediu službu tým, že sme od nich nič nevyžadovali."

 

Prečítajte si tiež: Na východe Poľska vyhlásili výnimočný stav. Dôvodom sú migranti

 

Hovorkyňa ľavicového politického subjektu Jednotná kandidátka Mai Villadsenová plán vládnej strany kritizovala. "Obávam sa, že to skončí ako štátom podporovaný sociálny dumping, ktorý ľuďom priradí nezmyselné práce".

 

Sociálny dumping je využitie lacnejšej pracovnej sily buď presunutím výroby do chudobnejšej krajiny, alebo zamestnaním migrantov, ktorí sú ochotní pracovať za menej peňazí.

 

Integrácia do spoločnosti 

 

Avizované pravidlá sa budú najprv týkať len tých, ktorí poberajú dávky tri až štyri roky a zároveň nedosiahli istú úroveň vzdelania a znalosti dánčiny. Podľa údajov vlády šesť z desiatich žien z Blízkeho východu, severnej Afriky a Turecka vôbec nevstupuje na dánsky trh práce.

 

Tento plán by mal podľa sociálnych demokratov pomôcť integrovať do spoločnosti 20-tisíc ľudí tým, že ich cez miestne úrady donúti nájsť si prácu. "Mohlo by ísť o zbieranie cigaretových ohorkov alebo plastov na pláži," povedal minister práce Peter Hummelgaard. "Pre nás je najdôležitejšie, aby títo ľudia vyšli zo svojich domovov."

 

img

 

Od 1. januára do 31. júla tohto roku zaregistrovali v Dánsku len 851 žiadostí o azyl. Vlani ich bolo dokopy niečo cez 1 500. V roku 2018 požiadalo v Dánsku o azyl viac ako 21-tisíc osôb, pripomína britský denník The Guardian.

 

V Dánsku žije 5,8 milióna ľudí, 11 percent z nich sú imigranti a 58 percent týchto cudzincov pochádza z nezápadných krajín. Vyplýva to z oficiálnych štatistík.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona