Prečo nás konzumácia lacných dovezených potravín môže vyjsť draho?

NETKY.SK • 23 Júl 2020, 14:30 • 2 min
Prečo nás konzumácia lacných dovezených potravín môže vyjsť draho?

Potraviny, ktoré konzumujeme, by mali byť vypestované najďalej 300 km od miesta, v ktorom žijeme. Kľúčové totiž je, že potraviny si z daného prostredia na seba prevezmú určité jeho špecifiká. A tak naša mikrobiota nemusí prijať potravinu, ktorá nepochádza zo spomenutého okruhu.

slovakia

left justify in out

Dát a výskumov je podľa odborníka na výživu Dr. Igora Bukovského veľké množstvo a každé hovorí na tému stravy a jej vplyvu na rakovinu niečo iné. Už od roku 2008 je k dispozícii "skutočne klinický dôkaz o tom, že úprava stravy a spôsobu života zásadne a významne pozitívne ovplyvní génovú aktivitu aj v nádorovom tkanive". Dr. Dean Ornish tieto výsledky štúdie publikoval napr. v knihe The Spectrum.

 

Aj prognostik Slovenskej akadémie vied prof. Peter Staněk počas svojich prednášok zdôrazňuje, že nie je jedno, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré konzumujeme. "A skutočne prichádzame k záveru, že by ste mali konzumovať iba potraviny do vzdialenosti 300 kilometrov okolo miesta, v ktorom žijete. Pretože vzhľadom na mikrobiálne, minerálne a iné zloženie prostredia vy ste nastavení na to miesto, kde ste sa narodili a kde žijete," povedal s tým, že je to akýsi faktor zotrvačnosti. Miesto vypestovania potravín je teda jedným z ďalších dôležitých fenoménov, ktoré ovplyvňuje náš život. Staněk pripomína, že ak je zelenina vypestovaná napríklad v Argentíne a je lacná, je to zdanlivo praktické a vyzerá to príťažlivo. "Len nezabudnite na to, že tá cena vás môže vyjsť sakramensky draho. Tie talianske jahody môžu byť skvelé. Ale vaša mikrobiota ich nemusí prijať. Môže spôsobiť alergiu," dodal s tým, že lokalizácia vzniku potraviny je "jedným z kľúčových fenoménov vo väzbe na vaše zdravie".

 

img

 

Za kľúčové miesto, z ktorého by sme mali vypočítavať maximum 300 km, je obec či mesto, v kde sme žili prvých šesť rokov nášho života. "Tam, kde sa vytvorila architektúra vašej mikrobioty, ktorá je už nezmeniteľná. Tam, kde ste pripravení na parametre vonkajšieho prostredia v kombinácii s vaším vlastným telom, ktoré vytvoria a vytvárajú podmienky pre mozog, ktorý potom urobí ten abstraktný obraz reality a reakcie na realitu." Potvrdzuje to aj Lotoscentrum.sk, ktoré píše: "Jesť čo najviac potravín, bylín a čajov z okolia bydliska, okruh 200-300 km, majú najlepšie vibrácie, energie, ktoré naše telo potrebuje."

 

Ďalším dôležitým fenoménom je rôznorodosť stravy. Odborníci odporúčajú, aby sme neprijímali stále rovnaké druhy potravín, ale mali rozmanitý jedálny lístok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies