Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
26. sep. 2020Edita
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
23.07.2020 14:30 Domov
Prečo nás konzumácia lacných dovezených potravín môže vyjsť draho?
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
23.07.2020 14:30 Domov

Prečo nás konzumácia lacných dovezených potravín môže vyjsť draho?



Potraviny, ktoré konzumujeme, by mali byť vypestované najďalej 300 km od miesta, v ktorom žijeme. Kľúčové totiž je, že potraviny si z daného prostredia na seba prevezmú určité jeho špecifiká. A tak naša mikrobiota nemusí prijať potravinu, ktorá nepochádza zo spomenutého okruhu.


Dát a výskumov je podľa odborníka na výživu Dr. Igora Bukovského veľké množstvo a každé hovorí na tému stravy a jej vplyvu na rakovinu niečo iné. Už od roku 2008 je k dispozícii "skutočne klinický dôkaz o tom, že úprava stravy a spôsobu života zásadne a významne pozitívne ovplyvní génovú aktivitu aj v nádorovom tkanive". Dr. Dean Ornish tieto výsledky štúdie publikoval napr. v knihe The Spectrum.

 

Aj prognostik Slovenskej akadémie vied prof. Peter Staněk počas svojich prednášok zdôrazňuje, že nie je jedno, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré konzumujeme. "A skutočne prichádzame k záveru, že by ste mali konzumovať iba potraviny do vzdialenosti 300 kilometrov okolo miesta, v ktorom žijete. Pretože vzhľadom na mikrobiálne, minerálne a iné zloženie prostredia vy ste nastavení na to miesto, kde ste sa narodili a kde žijete," povedal s tým, že je to akýsi faktor zotrvačnosti. Miesto vypestovania potravín je teda jedným z ďalších dôležitých fenoménov, ktoré ovplyvňuje náš život. Staněk pripomína, že ak je zelenina vypestovaná napríklad v Argentíne a je lacná, je to zdanlivo praktické a vyzerá to príťažlivo. "Len nezabudnite na to, že tá cena vás môže vyjsť sakramensky draho. Tie talianske jahody môžu byť skvelé. Ale vaša mikrobiota ich nemusí prijať. Môže spôsobiť alergiu," dodal s tým, že lokalizácia vzniku potraviny je "jedným z kľúčových fenoménov vo väzbe na vaše zdravie".

 

 

Za kľúčové miesto, z ktorého by sme mali vypočítavať maximum 300 km, je obec či mesto, v kde sme žili prvých šesť rokov nášho života. "Tam, kde sa vytvorila architektúra vašej mikrobioty, ktorá je už nezmeniteľná. Tam, kde ste pripravení na parametre vonkajšieho prostredia v kombinácii s vaším vlastným telom, ktoré vytvoria a vytvárajú podmienky pre mozog, ktorý potom urobí ten abstraktný obraz reality a reakcie na realitu." Potvrdzuje to aj Lotoscentrum.sk, ktoré píše: "Jesť čo najviac potravín, bylín a čajov z okolia bydliska, okruh 200-300 km, majú najlepšie vibrácie, energie, ktoré naše telo potrebuje."

 

Ďalším dôležitým fenoménom je rôznorodosť stravy. Odborníci odporúčajú, aby sme neprijímali stále rovnaké druhy potravín, ale mali rozmanitý jedálny lístok.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Lotoscentrum/Youtube P. Staněk/ Youtube I. Bukovský/Netky Michal Albert

Foto:  Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa/TASR FOTO TASR - Miroslav Košírer



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok