Prebytok ropy na svetovom trhu bude pokračovať aj na budúci rok

NETKY.SK • 13 September 2016, 15:37 • 2 min
Prebytok ropy na svetovom trhu bude pokračovať aj na budúci rok

LONDÝN - Prebytok ropy na svetovom trhu bude pokračovať aj na budúci rok. Signalizuje to náhle zhoršenie tempa rastu dopytu po komodite aj zvyšujúce sa dodávky na trhy. Zásoby ropy v skladoch na celom svete tak dosahujú novú rekordnú výšku. To je v rozpore s predchádzajúcimi prognózami energetických agentúr, ktoré očakávali, že sa prebytok ropy na trhoch začne znižovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) tak v najnovšom odhade predpovedá, že dodávky ropy na trh budú prevyšovať dopyt aj na budúci rok. To je obrat o 180 stupňov v porovnaní s augustovým odhadom IEA, podľa ktorého na konci tohto roka už nemal byť na trhu v podstate žiadny prebytok ropy.

 

Podobne aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo svojej aktuálnej správe predpovedá, že jej rivali, ktorí nie sú členmi kartelu, zvýšia svoju produkciu a budú na trhy pumpovať stále viac ropy. Prevaha ponuky nad dopytom sa preto udrží aj v roku 2017.

 

IEA konštatuje, že tento trend, teda väčšia ponuka než dopyt, sa v najbližších mesiacoch nezmení. Výsledkom bude, že nadmerné zásobovanie trhov ropou bude pokračovať minimálne v 1. polovici budúceho roka.

 

Výkon rafinérií rastie tento rok najpomalšie za celú uplynulú dekádu, čo potláča apetít po rope. Na druhej strane skladové zásoby komodity v krajinách, ktoré zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), dosiahli nový rekord 3,11 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov).

 

Tempo rastu globálneho dopytu po rope sa podľa IEA spomaľuje rýchlejšie, ako agentúra pôvodne očakávala. IEA zatiaľ nezmenila svoj júnový odhad rastu dopytu v roku 2017 a predpovedá, že sa zvýši o 1,2 milióna barelov denne, ale zhoršila prognózu tempa rastu spotreby komodity v tomto roku na 1,3 milióna z 1,4 milióna barelov/deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies