O pár dní nastane ZMENA ČASU. Prejdeme na zimný čas a pospíme si o hodinu dlhšie

NETKY.SK • 24 Október 2023, 10:15 • 2 min
O pár dní nastane ZMENA ČASU. Prejdeme na zimný čas a pospíme si o hodinu dlhšie

Leto je nenávratne preč a s jeseňou prichádza aj zmena letného času na zimný. Táto zmena nastane už o pár dní. Dobrou správou je, že si pospíme o hodinu dlhšie.

slovakia

left justify in out

Ak sa vám zdá, že rána sú čoraz tmavšie, máte pravdu. Noci sa postupne predlžujú a dni s denným svetlom skracujú.

Denné svetlo sa však bude naďalej skracovať, a to až do zimného slnovratu, ktoré nastáva v decembri. Od tohto momentu sa budú dni s denným svetlom opäť pomaly predlžovať a tmavé noci skracovať. 

Aj tieto „tmavé“ rána sú jedným z dôvodov, prečo sa v minulosti zaviedlo striedanie letného a zimného času. Ďalšia zmena času teda nastáva už o pár dní.

 

Kedy si pospíme dlhšie?

 

K prechodu letného času na zimný už tradične dochádza posledný októbrový víkend, a to v noci zo soboty na nedeľu. Ani tentoraz to nebude inak a k zmene času dôjde budúci víkend − v nedeľu 29. októbra 2023 o 3:00 h ráno, kedy sa hodiny posunú o jednu hodinu dozadu na 2:00 h ráno. 
V praxi to znamená, že si pospíme o hodinu dlhšie a od pondelka 30. októbra sa budíme do práce o hodinu neskôr. 
K striedaniu letného a zimného času došlo prvýkrát už počas 1. svetovej vojny v roku 1916, a to v Nemecku a v Rakúsko-Uhorsku, no už v roku 1918 sa však zmena času prestala uplatňovať. Potom bola opäť krátko zavedená počas 2. svetovej vojny. Definitívne sa čas na Slovensku mení od roku 1996 až doteraz. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies