Pre poveternostné podmienky ukončili poslanci rokovanie o 20 minút skôr

NETKY.SK • 2 December 2010, 09:04 • 2 min
Pre poveternostné podmienky ukončili poslanci rokovanie o 20 minút skôr

Pre poveternostné podmienky ukončili poslanci rokovanie o 20 minút skôr

slovakia

left justify in out

Poslanci skončili druhý rokovací deň 9. schôdze Národnej rady SR o 20 minút skôr ako zvyčajne. Súhlasili totiž s návrhom podpredsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH), aby bolo rokovanie prerušené predčasne "vzhľadom na poveternostné podmienky, nízky tlak a únavu z celodenného rokovania". Schôdza tak bude pokračovať vo štvrtok 2. decembra.
      Dnešnému rokovaciemu dňu dominovali zákony, ktoré sú súčasťou vládneho konsolidačného balíka. Poslanci schválili napríklad novelu zákona o dani z príjmov. Na jej základe by sa mali od januára budúceho roka zrušiť viaceré výnimky a oslobodenia pri výpočte dane z príjmov. O daňové zvýhodnenie má prísť napríklad doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie a účelové sporenie.
      Z novely ďalej vyplýva, že v rokoch 2011 a 2012 zaplatia firmy za získané a nespotrebované emisné povolenky novo zavedenú daň z emisných kvót vo výške 80 %. Rezort financií odhaduje v nasledujúcich dvoch rokoch výnosy tejto dane vo výške 150 miliónov eur.
      Poslanci tiež schválili zmenu, podľa ktorej sa od budúceho roka zruší oslobodenie od spotrebnej dane na uhlie a zemný plyn určený na výrobu tepla teplárenskými spoločnosťami pre domácnosti.
      Parlament schválil aj zvýšenie sadzby spotrebnej dane na tabakové výrobky, ku ktorému má dôjsť od budúceho roka. Toto opatrenie má do štátneho rozpočtu SR priniesť dodatočných 15,9 milióna eur, v roku 2012 dokonca 21,2 milióna eur. Zámerom novely zákona je splnenie požiadaviek Európskej únie (EÚ) a postupné zvýšenie sadzby až na úroveň minimálne 60 % váženej priemernej ceny cigariet do roku 2014. Minimálna sadzba spotrebnej dane z cigariet pritom nesmie byť nižšia ako 90 eur/1000 kusov.
      Zvýši sa aj spotrebná daň z tabaku a tabakových výrobkov. Stane sa tak v dvoch etapách. Špecifická časť dane z cigariet sa od 1. februára 2011 zvýši z 52,44 eura na 55,70 eura/1000 kusov. Následne od marca 2013 vzrastie na úroveň 59 eur/1000 kusov. Percentuálna časť základu dane sa zníži z 24 % na 23 % z ceny cigariet. Minimálna sadzba dane z cigariet sa od 1. februára 2011 zvýši na dva roky z 81,32 eura na 85 eur/1000 kusov, pričom od marca 2013 potom vzrastie o ďalších päť eur na 90 eur/1000 kusov.
      Poslanci ďalej odsúhlasili novelizáciu zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Od budúceho roka sa ňou ruší daňové zvýhodnenie tzv. červenej nafty, ako aj oslobodenie skvapalnených plynných uhľovodíkov (LPG). Zákonodarcovia odobrili túto zmenu aj napriek petícii poľnohospodárov proti rušeniu zvýhodnenia červenej nafty s viac ako 115.000 podpismi.
      Parlament zároveň odmietol novelu zákona o spotrebnej dani z piva. Cena zlatého moku teda neporastie. Zámer vlády týmto krokom prispieť k ozdraveniu verejných financií nevyšiel a po niekoľkotýždňovej kampani vyhrali pivári. Koaličný zámer nepodporili niektorí poslanci KDH, štyria členovia klubu sa hlasovania zdržali. Pôvodne mala porásť daň z piva o takmer 50 %, koalícia nakoniec ustúpila a navrhla viac ako 20-% zvýšenie, ktoré však tiež neprešlo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies