Pre petíciu proti hazardu prijali poslanci opatrenia

NETKY.SK • 4 Október 2016, 11:36 • 2 min
Pre petíciu proti hazardu prijali poslanci opatrenia

BRATISLAVA - V súvislosti s petíciou proti hazardu v Bratislave prijalo bratislavské mestské zastupiteľstvo opatrenia. Po vyše mesiaci totiž stále nie je jasné, kto je zodpovedný za stratu hárkov z odovzdanej petície proti hazardu v Bratislave. V druhej polovici augusta zmizlo z bratislavského magistrátu 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku je 16 - 17 podpisov.

slovakia

left justify in out

Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov. Poslanci žiadajú primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby upravil znenie Zásad vybavovania petícií v podmienkach samosprávy hlavného mesta SR Bratislavy. Podľa mestského parlamentu má byť už pri zaevidovaní petície v podateľni bratislavského magistrátu prítomný aj zástupca útvaru vybavovania sťažností a petícií. Cieľom je podávateľovi petície potvrdiť, aký počet petičných hárkov odovzdal a aký počet podpisov pod petíciou sa nachádza na odovzdaných petičných hárkoch. Takúto úpravu Zásad vybavovania petícií v podmienkach samosprávy hlavného mesta SR Bratislavy má primátor predložiť na mestskému zastupiteľstvu na októbrové rokovanie.

 

Poslanci tiež chcú, aby Nesrovnal rokoval s vládou SR o podpore obsahu legislatívnych návrhov bratislavského mestského poslanca a poslanca NR SR Jána Budaja a poslancov NR SR za hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré sa týkajú novely zákona o hazarde. Na októbrové zasadnutie zastupiteľstva má primátor podľa uznesenia poslancom predložiť písomnú informáciu o výsledkoch týchto rokovaní ako riadny bod programu.

 

Zastupiteľstvo na septembrovom zasadnutí založilo aj pracovnú skupinu pre prípravu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze či obmedzení prevádzkovania hazardných hier na území Bratislavy. Skupinu budú tvoriť členovia poslaneckých klubov Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy Katarína Augustinič, Slavomír Drozd, Juraj Káčer, Ján Buocik, Ján Mrva a Radovan Jenčík. Súčasťou skupiny bude aj zástupca petičného výboru petície s názvom Stop hazardu v Bratislave a zástupca primátora hlavného mesta SR Bratislavy.

 

Primátor Ivo Nesrovnal chce, aby VZN o regulácii hazardu v Bratislave platilo od januára budúceho roka. „Predložiť ho však môžeme, keď budeme mať skontrolované všetky podpisy,“ podotkol s tým, že ministerstvo vnútra preverí, či ľudia, ktorí petíciu podpísali, majú bydlisko v Bratislave a či majú viac ako 18 rokov. Hárky s podpismi petičný výbor na bratislavský magistrát odovzdal 29. júna. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je dosiahnuť zákaz hazardných hier a to, aby si mohli samosprávy regulovať množstvo hazardu na svojom území. Nesrovnal po strate hárkov poznamenal, že počet podpisov je dostatočný na to, aby pokračovali v príprave VZN o regulácii hazardu v Bratislave. Všeobecne záväzné nariadenie musí schváliť mestské zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou. V prípade prijatia nového VZN sa už nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier v meste vydávať nebudú. Licencie sa vydávajú na jeden rok. V prípade, že by sa podarilo zakázať hazard na území Bratislavy, dovtedy vydané povolenia na výherné prístroje by platili ešte do konca kalendárneho roka, na ktorý boli vydané. Licencie na iné druhy hazardných hier - napríklad videohry či rulety, by boli potom ukončené podľa toho, kedy sa končí platnosť vydanej licencie z ministerstva financií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies