Pre kauzu Panama Papers odstúpil člen dozornej rady ABN Amro

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 13:38 • 2 min
Pre kauzu Panama Papers odstúpil člen dozornej rady ABN Amro

AMSTERDAM - Škandál spojený s firmami v daňových rajoch známy ako Panama Papers zasiahol aj holandskú banku ABN Amro. Vo štvrtok (7. 4.) zo svojho postu odstúpil člen dozornej rady banky Bert Meerstadt. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Meerstadt tak urobil deň po tom, ako holandský denník Het Financieele Dagblad uviedol, že jeho meno je spojené s kauzou panamských zoznamov. Meerstad povedal, že z dozornej rady plánoval odstúpiť pôvodne koncom tohto roka, keďže zastáva viacero ďalších funkcií, no po informácii v holandskom denníku tak urobil okamžite, aby zabránil negatívnym dôsledkom pre banku.

 

Het Financieele Dagblad síce neuviedol, že by sa finančník dopustil akéhokoľvek trestného činu, no položil si otázku, prečo sa Meerstadovo meno objavilo na dokumente z roku 2001 uniknutého z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca ako zakladajúceho akcionára spoločnosti Morclan Corporation. Tá bola pôvodne registrovaná na Britských Panenských ostrovoch a neskôr sa presunula do Guernsey.

 

V dôsledku rovnakej kauzy odstúpil aj šéf rakúskej regionálnej Hypo Landesbank Vorarlberg Michael Grahammer. Reagoval tak na fakt, že v uniknutých dokumentoch sa objavila aj rakúska banka. Dodal, že je presvedčený, že neporušila žiadne zákony, no rozhodol sa odstúpiť pre tlak na jeho osobu a banku ako takú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies