Pre hospitalizáciu prezidenta oslavy Dňa nezávislosti v Uzbekistane viedol premiér

NETKY.SK • 31 August 2016, 13:48 • 2 min
Pre hospitalizáciu prezidenta oslavy Dňa nezávislosti v Uzbekistane viedol premiér

TAŠKENT - Uzbecký premiér Šavkat Mirzijojev viedol dnes oslavy Dňa nezávislosti v hlavnom meste Taškent, keďže prezident Islam Karimov je stále hospitalizovaný. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Uzbecká vláda v nedeľu 28. augusta oznámila, že 78-ročný Karimov je v nemocnici, a prezidentova dcéra v pondelok uviedla, že otca postihlo krvácanie do mozgu.

 

Karimovova najmladšia dcéra Lola sa vo vyhlásení, zverejnenom dnes na Instagrame a Facebooku, poďakovala krajanom za želania všetkého dobrého zaslané otcovi.

 

Hlavný koncert pri príležitosti dnešného Dňa nezávislosti bol zrušený, informoval dnes agentúru AP novinár Alexej Volosevič pôsobiaci v Taškente a odvolal sa pritom na policajtov. Podľa jeho slov je v metropole rozmiestnených výrazne menej príslušníkov bezpečnostných síl, než je obvyklé na udalostiach s prítomnosťou prezidenta.

 

Uzbekistan, bývalá republika Sovietskeho zväzu (ZSSR), vyhlásil nezávislosť 31. augusta 1991. Oficiálny sviatok Dňa nezávislosti stanovili na 1. septembra.

 

Karimov riadi autoritársky režim v tomto stredoázijskom štáte od roku 1989, keď sa stal prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Uzbekistanu a neskôr prezidentom už samostatnej republiky. Tvrdo potláča každú opozíciu a verejne nepodporuje žiadneho nástupcu, píše AP.

 

Ruské tlačová agentúry dnes uviedli, že oslavy Dňa nezávislosti viedol premiér Mirzijojev, ktorý je podľa šíriacich sa fám možným nástupcom Karimova.

 

Neistota okolo zdravotného stavu prezidenta Karimova vyvoláva obavy, že Uzbekistan môže postihnúť vlečúci sa vnútropolitický zápas medzi záujmovými klikami o vedenie krajiny - a to môžu využiť islamskí radikáli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies