Pre diabetikov je chrípka rizikovejšia, pomôže očkovanie

NETKY.SK • 2 Október 2023, 15:15 • 2 min
Pre diabetikov je chrípka rizikovejšia, pomôže očkovanie

Pre diabetikov predstavuje chrípka zvýšenú hrozbu. Ochorenie zhoršuje jej priebeh, zvyšuje riziko komplikácií, ako aj úmrtnosť. Očkovanie proti chrípke by preto malo byť pre týchto pacientov neoddeliteľnou súčasťou liečby.

slovakia

left justify in out

"Prítomnosť diabetu mellitu zvyšuje riziko ochorenia na chrípku a zhoršuje jeho priebeh, zvyšuje riziko komplikácií chrípky aj úmrtnosť. Podobne, chrípka zhoršuje glykemickú kontrolu diabetu, zvyšuje riziko akútnych život ohrozujúcich komplikácií diabetu, zhoršuje prejavy chronických komplikácií aj riziko srdcovocievnych príhod ako sú infarkt myokardu či cievna mozgová príhoda," vysvetlil primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu (NEDÚ) Emil Martinka.

Pacienti s diabetom mellitom by sa podľa neho mali proti chrípke chrániť očkovaním. Podotkol, že počas chrípkových epidémií sú hospitalizovaní častejšie a vyššia je aj ich úmrtnosť. "Je dostatok vedeckých dôkazov a pribúdajú ďalšie, že u pacientov s cukrovkou očkovanie proti chrípke znižuje nielen počet hospitalizácií, ale aj život ohrozujúcich komplikácií a úmrtí z kardiovaskulárnych či iných príčin," skonštatoval.

Podľa najnovších analýz dát sa však diabetici ani chronicky chorí pacienti na Slovensku pred chrípkou dostatočne nechránia. "Najväčšiu skupinu chronicky chorých v našej analýze tvorili diabetici s počtom 245.000, u ktorých sme zistili zaočkovanosť 14 percent. Pacienti s onkologickým ochorením tvorili skupinu 87.000 osôb so zaočkovanosťou 11,6 percenta," ozrejmila analytička Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) Ministerstva zdravotníctva SR Petra Ištokovičová. V rámci EÚ sa zaočkovanosť chronicky chorých pacientov pohybuje na 75-percentách, u diabetikov v priemere okolo 65 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Teraz, Foto: pixabay pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies