Právnici zverejnili hromadnú pripomienku k legislatívnym návrhom MS SR

NETKY.SK • 22 Jún 2018, 12:52 • 2 min
Právnici zverejnili hromadnú pripomienku k legislatívnym návrhom MS SR

BRATISLAVA – Viacerí odborníci v oblasti práva v piatok zverejnili hromadnú pripomienku k legislatívnym návrhom z dielne ministerstva spravodlivosti. Ako ďalej TASR informoval Juraj Rizman z organizácie Via Iuris, ide o hromadnú pripomienku za zlepšenie voľby ústavných sudcov.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo do pripomienkového konania balík zákonov, ktorých cieľom je zmeniť spôsob voľby ústavných sudcov. Konkrétne ide o návrh zmeny Ústavy SR, nového zákona o Ústavnom súde SR a zmeny rokovacieho poriadku NR SR," vysvetlil Rizman. Pripomienku zverejnili viacerí členovia skupiny 38 známych slovenských právnikov, ktorí v máji zverejnili svoj návrh na zmenu voľby ústavných sudcov.

 

"Viaceré ministerstvom navrhované zmeny, ako je napríklad zvýšenie počtu poslancov potrebných na zvolenie sudcov na 76 alebo zavedenie kvalitatívnych kritérií na sudcov Ústavného súdu, považujeme za prínosné. Avšak, niektoré zmeny, ako je napríklad zvýšenie veku kandidátov zo 40 na 45 rokov, sú podľa nášho názoru škodlivé a v praxi by určite nepriniesli zvýšenie kvality Ústavného súdu SR. Nie je tiež prijateľné, aby požiadavky na ústavných sudcov stanovoval obyčajný zákon, pretože akákoľvek vládna väčšina by ich mohla kedykoľvek účelovo meniť,“ vysvetlil jeden zo signatárov výzvy právnikov Marián Porvažník.

 

Cieľom pripomienok, ktoré v piatok predstavila iniciatíva právnikov, je podľa Rizmana okrem iného zabezpečiť priebežnú obmenu časti ústavných sudcov každé štyri roky, zvýšenie kvóra na zvolenie kandidáta na ústavného sudcu na aspoň 90, respektíve v druhom kole aspoň 76 hlasov poslancov NR SR. Ide tiež o lepšie zakotvenie kvalitatívnych požiadaviek na kandidátov, ako aj skvalitnenie procesu vypočutia kandidátov, ktorý umožní získať poslancom a verejnosti podrobné informácie o jednotlivých kandidátoch.

 

"Po zlých skúsenostiach z predchádzajúcich volieb ústavných sudcov je potrebné súčasný nevyhovujúci systém voľby ústavných sudcov zmeniť a prispieť k tomu, aby bol Ústavný súd obsadený sudcami, ktorí budú dôsledne chrániť základné práva, princípy právneho štátu a spravodlivosť na Slovensku," uviedla advokátka Via Iuris Kristína Babiaková. Práve preto sa odborníci rozhodli zapojiť sa do pripomienkovania predložených zmien a pokúsiť sa návrh Ministerstva spravodlivosti SR ešte vylepšiť. "Chceme v tejto súvislosti požiadať verejnosť o podporu," dodala.

 

Verejnosť má možnosť návrh novely pripomienkovať do piatka 29. júna. Hromadnú pripomienku môžu občania podporiť prostredníctvom web stránky Za dobrú voľbu na adrese https://zadobruvolbu.sk/hromadna-pripomienka/.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies