Aktivistka roky klamala, že je Afroameričankou, takto sa priznala

NETKY.SK • 4 September 2020, 18:52 • 2 min
Aktivistka roky klamala, že je Afroameričankou, takto sa priznala

Aktivistka a spisovateľka zo Spojených štátov sa ospravedlnila, že ľudí dlhodobo privádzala do omylu.

slovakia

left justify in out

WASHINGTON – Ide o Jessicu Krugovú, ktorá píše, je aktivistkou a tiež profesorkou na Univerzite Georgea Washingtona. Krugová sa vo svojom príspevku na internete ospravedlnila za to, že počas celej kariéry len predstierala čiernu farbu pleti, hoci v skutočnosti je beloškou. Takto to komentoval britský denník The Guardian.

 

Angola a Brazília?

Aktivistku preslávila kniha Fugitive Modernities: Kisama and the Politics of Freedom. Publikácia je o odpore k transatlantickému obchodu s otrokmi, za ktorú Krugová dostala peniaze od viacerých inštitúcií zaoberajúcich sa černošskou kultúrou. V knihe konštatovala, že má angolských a brazílskych predkov.

 

 

Podviedla ľudí

Vo štvrtok sa však priznala, že klamala a celý život sa len tvárila ako Afroameričanka. Ona totiž v skutočnosti vyrástla ako beloška v židovskom prostredí. "Väčšiu časť svojho dospelého života bol každý pohyb, ktorý som urobila, a každý vzťah, ktorý som si vytvorila, zakorenený v jedovatej pôde klamstiev," píše. Dodala, že toto správanie dnes považuje za "neetické, nemorálne a protičernošské".

 

Chcela sa priznať

V júni bola táto aktivistka aj na protestoch proti policajnému násiliu v New Yorku, ešte tam sa považovala za Afroameričanku. Vo svojom článku ešte poznamenala, že viackrát sa chcela priznať, no nikdy na to nenašla dostatočné množstvo síl.

 

 

Jej vyhlásenie však spochybnil Hari Ziyad, ktorý podľa denníka New York Post obvinil Krugovú, že s pravdou vyšla na svetlo sveta iba preto, že ju odhalili jej kolegovia z univerzity. "Ani na jedinú sekundu neverte, že by sa priznala sama," skonštatoval na Twitteri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies