Pravidelné stretnutie lídrov nebude, I. Matovič má rokovať s Mostom-Híd

NETKY.SK • 24 Máj 2011, 06:47 • 2 min
Pravidelné stretnutie lídrov nebude, I. Matovič má rokovať s Mostom-Híd

Pravidelné stretnutie lídrov nebude, I. Matovič má rokovať s Mostom-Híd

slovakia

left justify in out

img

Pravidelné neformálne rokovanie predsedov koaličných strán s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) sa dnes neuskutoční. Dôvodom je neprítomnosť šéfa SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, ktorý je služobne v Bruseli.
      Vládne strany majú niekoľko dôležitých nedoriešených otázok. Či už ide o nomináciu na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ktorú má predložiť SaS, alebo návrh novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín od Mosta-Híd. Výhrady voči tejto právnej norme má KDH aj štyria poslanci z Obyčajných ľudí (OĽ).
      O návrhu strany Bélu Bugára sa bude v parlamente hovoriť už v utorok (24.5.). Aj preto by sa podľa informácií TASR mali dnes popoludní stretnúť Igor Matovič (nezávislý) a zástupcovia Mosta-Híd. Matovič si totiž stanovil sedem podmienok, ktoré ak nebudú splnené, "obyčajní" za novelu nezahlasujú. V prípade, že v sále bude plný počet poslancov, ich štyri hlasy budú koalícii chýbať.
      "Je to sedem kľúčových podmienok, ktoré ak splnené nebudú, za novelu nebudeme hlasovať. Môže sa nám Most-Híd vyhrážať, ale takúto skrytú maďarizáciu nebudeme podporovať," vyhlásil minulý týždeň Matovič. Okrem iného OĽ nesúhlasia so zavedením povinnosti orgánov verejnej správy, aby zamestnávali ľudí, ktorí ovládajú jazyk národnostnej menšiny a ak nie, tak aby zabezpečili tlmočníka. Problémy majú aj s tým, že novela zavádza možnosť, aby príslušník menšiny mohol vo svojom jazyku komunikovať v ústnom styku kdekoľvek na Slovensku.
      Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára Matovič klame, keď novelu označuje za maďarizačnú. "Tento zákon je o tom, aby sa 15 percent obyvateľov Slovenska, ktorí sú inej národnosti ako slovenskej, cítili doma," zdôraznil Bugár, ktorý odmieta nálepkovanie poslancov Mosta-Híd za tých, čo chcú maďarizovať. "To je absolútna blbosť a nezodpovednosť politikov, ktorí toto tvrdia," vyhlásil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies