Praha povedala dosť! Už nechce ukrajinských utečencov

NETKY.SK • 13 Jún 2022, 18:20 • 2 min
Praha povedala dosť! Už nechce ukrajinských utečencov

PRAHA - Krajské asistenčné centrum pre ukrajinských utečencov v pražskej časti Vysočany od stredy zatvoria, prichádzajúcich Ukrajincov budú posielať do iných regiónov. V pondelok to potvrdil primátor Prahy Zdeněk Hřib.

slovakia

left justify in out

„Stane sa tak na základe predchádzajúceho rozhodnutia krízového štábu hlavného mesta Prahy. Na problém preplnenia Prahy upozorňujeme už od marca,“ povedal primátor. Centrum podľa neho zatvoria na dobu neurčitú. Na mieste zostane služba, ktorá Ukrajincov nasmeruje inam.

 

img

Matúš Vallo a Zdeněk Hřib

 

Hlavné mesto tvrdí, že o ďalších utečencov sa už nedokáže postarať, a preto v centre už nemôžu registrovať nových. „Chýba premiérom koordinovaný systém presunu utečencov do iných, menej vyťažených oblastí,“ uviedol dôvod problémov primátor. Ak by sa podarilo vyrovnať zaťaženie medzi jednotlivými krajmi, Praha zváži opätovné otvorenie asistenčného centra.

 

Prečítajte si tiež: Praha vysťahuje Ukrajincov z hlavnej železničnej stanice

 

„V Prahe je až štyrikrát viac utečencov na tisíc miestnych obyvateľov než v iných krajoch,“ zdôraznil primátor. Kapacity chýbajú v ubytovaní aj v školách či škôlkach, kam by potrebovali matky svoje deti umiestniť, aby sa mohli zamestnať. Niektoré sa už preto vrátili na Ukrajinu.

 

V piatok má Hřib rokovať o situácii s premiérom Petrom Fialom. Podľa primátora to však nič nezmení na rozhodnutí zatvoriť asistenčné centrum.

 

img

Petr Fiala 

 

Centrum vo Vysočanoch doteraz zaregistrovalo najväčší počet prichádzajúcich utečencov v ČR. Od začiatku vojny je to viac ako 90 000 ľudí. Jeho zatvorenie spôsobí podľa serveru Seznam Zprávy vážny problém v procese prijímania Ukrajincov v Česku.

 

Hřiba (Piráti) za toto rozhodnutie kritizovali niektorí hejtmani. Predseda Asociácie krajov ČR a hejtman Juhočeského kraja Martin Kuba (ODS) vidí za týmto Hřibovým krokom politické gesto. Ak asistenčné centrum zatvorí Praha, urobí to údajne aj Pardubický kraj.

 

Možno vás zaujme: Igor Matovič má problém pre vyjadrenie o Židoch. Hrozia mu súdom!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona