Navštívte v lete najkrajšie budovy na Slovensku

NETKY.SK • 2 August 2023, 11:30 • 2 min
Navštívte v lete najkrajšie budovy na Slovensku

Slovensko sa môže pýšiť nielen nádhernými vrchmi, lesmi, prírodnými krásami v podobe tiesňav, jaskýň, či nádherných riečnych krajín. Máme tu na relatívne malom území aj pozoruhodné množstvo a rôznorodosť historických budov z rôznych období a štýlov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Niektoré z našich najkrajších pamiatok sú v perfektnom stave, do iných sa riadne zakúsol zub času, no všetky sú vzácnym svedectvom histórie, ktorá sa písala na našom území...

Kalvária, Banská Štiavnica – kalvária z polovice 18. storočia je jednou z pých mesta. Tvorí ju 23 objektov, z toho 3 kostoly, 19 kaplniek, a jedno súsošie Ukrižovaného Ježiša Krista a Panny Márie. Kalvária bola v roku 2008 zaradená do zoznamu sto najohrozenejších pamiatok sveta a spustili sa veľké rekonštrukcie. Dnes je veľká väčšina prác na pamiatke dokončená. Stala sa jednou z najväčších atrakcií Slovenska, miesto navštívi ročne viac ako 100 tisíc návštevníkov. Štiavnická kalvária sa dokonca dostala na poštovú známku a aj takýmto spôsobom ju môže spoznávať celý svet.

Thurzov dom, Levoča – ozdoba mesta s nádhernou renesančnou atikou na námestí Majstra Pavla, budova z 15. storočia, ktorá si v 18. storočí prešla rozsiahlou úpravou. Bola v priebehu storočí vlastnená viacerými významnými rodinami. Ojedinelá sgrafitová výzdoba budovy pochádza z 19. storočia, keď dom vlastnili Csákyovci. Vnútri zaujme najmä maľba na strope kupoly od Jozefa Czauscika. Dnes je Thurzov dom sídlom Štátneho oblastného archívu v Levoči, nachádzajú sa tu rôzne cenné listiny a písomníctva.

Kláštor Hronský Beňadik – majestátny kláštor na brehu Hrona, romanticky vsadený medzi Podunajskou pahorkatinou, Pohronským Inovcom a Štiavnickými vrchmi bol postavený už v 14. storočí za vlády Anjouovcov. Dominantou je gotický kostol, postupne v rozľahlom komplexe pribúdali ďalšie stavby – trojlodie s typickými vežami, južné, opátske krídlo. Kláštor zaradený na zoznam národných pamiatok dnes slúži aj ako pútnické miesto. Jeho súčasťou je aj kláštorná záhrada.  

Synagóga Vrbové – nádherný chrám síce dnes nie je v najoptimálnejšej kondícii a určité jeho časti potrebujú rekonštrukciu, no to nič neuberá na jeho výnimočnosti, kráse a nezvyčajnom stavbárskom aj architektonickom kumšte. Veľká synagóga tróniaca uprostred mestečka je typickou ukážkou maurského slohu s nádhernými orientálnymi  ozdobnými prvkami v interiéri aj exteriéri. Budova z polovice 19. storočia po 2. svetovej vojne slúžila ako sklad, dnes, žiaľ, využívaná nie je, potrebuje ešte nemalú sumu na ukončenie rekonštrukcie.

Modrý kostolík, Bratislava – zďaleka nie najväčší, no určite jeden z najvyhľadávanejších kostolov hlavného mesta. Pôsobí vsadený do uličiek starého mesta ako oživená pohľadnica alebo rozprávková kulisa. Secesný klenot v pôvabne žiarivom modrom odtieni sa oficiálne volá Kostol svätej Alžbety Uhorskej, no nik mu nepovie inak ako modrý. Pochádza zo začiatku 20. storočia. Na vonkajšej strane fasády nájdete mozaiku so svätou Alžbetou s kyticou ruží v náručí, pri oltári zasa nájdete reliéf cisárovnej Sissi, vďaka tomu, že kostolík mal pôvodne slúžiť ako jej mauzóleum.

Kaštieľ Betliar – neďaleko Rožňavy nájdete jeden z najkrajších kaštieľov na Slovensku, ktorý mal to šťastie, že sa ho nedotklo ani besnenie vojen a môžeme ho dodnes obdivovať v takmer nedotknutom stave. Pochádza z 18. storočia, dali ho postaviť Andrášiovci, ktorým patrilo prakticky všetko, čo je dodnes zachované v nádhernom interiéri kaštieľa. Okrem návštevy múzea, vrátane prehliadky honosných grófskych apartmánov s luxusným nábytkom, očarujúcimi doplnkami a maľbami vás uchváti okolitý park na rozlohe 57 hektárov – najväčší svojho druhu na Slovensku.

Jakabov palác, Košice – nádherná neogotická budova, prezývaná miestnymi tiež ako Dzivákov palác okamžite upúta pozornosť každého návštevníka mesta. Bol postavený na prelome 19. a 20. storočia projektantom Arpádom Jakabom, podľa ktorého dostal meno. Zaujímavosťou je, že pri stavbe paláca boli použité niektoré vyradené kamenné časti z Dómu sv. Alžbety. V roku 1945 v budove sídlil prezident Edvard Beneš, dnes budova nie je využívaná a pre verejnosť je neprístupná, môžete jej krásu obdivovať len zvonka.

Dom kultúry, Skalica – jeden z najznámejších a najváženejších slovenských architektov Dušan Jurkovič stojí aj za týmto skalickým skvostom. Mesto sa môže priamo vo svojom centre pýšiť nádherným kultúrnym domom, lákajúcim farbami a originálnym štýlom. Vzácna mozaika od Mikuláša Aleša je čerešničkou na torte nezvyčajne krásnej budovy. Vnútri sa nachádza aj veľkorysá divadelná sála.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies