Pozrite si, o koľko sa zvýši moslimská populácia v Európe v najbližších rokoch

NETKY.SK • 1 December 2017, 13:08 • 2 min
Pozrite si, o koľko sa zvýši moslimská populácia v Európe v najbližších rokoch

BERLÍN – Výskumníci z americkej spoločnosti prišli so štúdiou, ktorá priblížila nárast Moslimov v Európe. Podľa výskumníkov môžeme v najbližších rokoch očakávať ich enormný nárast. Centrum americkej verejnej mienky a demografické výskumné centrum modelovalo rast počtu moslimských obyvateľov v Európe, ktorý je definovaný 28 krajinami EÚ plus Nórsko a Švajčiarsko. V troch scenároch zohľadnili prirodzený rast obyvateľstva, budúcu pravidelnú migráciu za prácou alebo kvôli štúdiu a migráciu utečencov.

slovakia

left justify in out

Podiel Moslimov žijúcich v Európe sa môže do polovice storočia až zdvojnásobiť. Budú tvoriť viac ako 10% európskej populácie. Aj za nerealistického predpokladu, že by sa už dnes migrácia do Európy zastavila, percento Moslimov by do roku 2050 vzrastie minimálne na 7,4% z pôvodných 4,9%, ktoré bolo zaznamenané v tomto roku. V Nemecku tento počet vzrastie najvýraznejšie. Z dnešných 6 na takmer 9%. Výskumníci varujú, že je veľmi ťažké predvídať budúcnosť a zdôraznili, že prognózy sú hypotetické.

 

Presadzovanie faktorov, ktoré ovplyvňujú prisťahovalecké a utečenecké toky, ako napríklad nestabilita v Afrike a na Blízkom východe, môže klesať alebo narastať. Veľa závisí aj od hospodárstva a európskych vlád, ktoré sprísnili migračné politiky na domácom trhu a na hraniciach EÚ. Výskumníci založili svoje prognózy na tých ľuďoch, ktorí sa identifikujú ako moslimovia s použitím údajov, vrátane oficiálnych štatistík a prieskumov verejnej mienky v krajinách.


Percentuálny nárast možno pripísať rozdielom vo vekovej štruktúre a plodnosti medzi moslimami a nemoslimmi. Moslimovia v Európe sú v priemere mladší než nemoslimovia, čo znamená, že moslimské ženy sú v plodnom veku. Výskumníci predpovedajú, že moslimská žena bude mať v priemere 2,6 detí, čo je o 1 viac ako európska žena. Odborníci taktiež podotkli, že moslimskí rodičia budú automaticky vychovávať svoje deti v moslimskej viere, čo samozrejme počet iba navýši.

 

V štúdii predstavili viacero scenárov. V strednom scenári výskumníci predpokladajú, že sa migračná vlna zastaví, ale pravidelná migrácia bude pokračovať. Tento predpokladá zvýšenie žijúcich migrantov na kontinente na hranicu 11 až 14%. Najväčší podiel bude pritom žiť v Nemecku, kde budú tvoriť od 11 do 20% miestneho obyvateľstva.

 

Scenár nulovej migrácie a vysokej migrácie sú skôr experimenty poukazujúce na obe strany spektra. "Zdá sa, že existuje veľká šanca, že stredný scenár, alebo niečo o niečo vyššie, je najrozumnejším odhadom," uviedol Conrad Hackett, jeden z vedúcich výskumníkov tejto štúdie.

 

V rokoch 2010 až 2016 prišlo do Európy približne 7-miliónov rôzneho vierovyznania, avšak viac ako polovica z nich moslimovia. Iba 1,6 milióna z celkového počtu 7 miliónov ľudí boli utečenci. No veľká väčšina z nich bola moslimská, približne 1,3-miliónov ľudí, ktorí utekali pred vojnou v Sýrii, Iraku či Afganistane. V prípade Nemecka však nárast počtu moslimov v krajine väčšinou pochádza z utečencov na rozdiel od pravidelnej migrácie. V rokoch 2010 až 2016 bolo v Nemecku 670 000 utečencov, z toho 86% bolo moslimov. Počas toho istého obdobia Nemecko obsadilo 680 000 pravidelných migrantov, z toho 40% moslimov.

 

Počet 7-miliónov migrantov a utečencov, ktorí prišli do Európy, však ani zďaleka nie je konečné. V Európe žiadalo o azyl približne 1,7-milióna ľudí z ktorých tvorilo minimálne 1-milión moslimov. Ďalším faktorom, ktorý môže ovplyvniť počet moslimov v Európe, je to, či sa odmietnutí žiadatelia o azyl vrátia do krajiny pôvodu dobrovoľne alebo prostredníctvom nútenej deportácie.

 

Ďalším faktorom, ktorý môže mať vplyv na budúci počet moslimských obyvateľov, je zlúčenie rodiny. Akceptovaní žiadatelia o azyl majú vo všeobecnosti možnosť priniesť bezprostrednú rodinu, aj keď v krajinách, ako je Nemecko, vláda zaviedla určité obmedzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies