Palestínska vláda podala demisiu

NETKY.SK • 29 Január 2019, 13:31 • 2 min
Palestínska vláda podala demisiu

RAMALLÁH - Palestínska vláda podala v dnešných hodinách demisiu. Informovala o tom agentúra WAFA. K demisii došlo len deň po tom, ako palestínsky prezident Mahmúd Abbás oznámil, že má v úmysle preobsadiť post predsedu vlády, ktorý doteraz zastával Rámí Hamdalláh. Členovia Hamdalláhovej vlády budú zastávať svoje funkcie až do vymenovania nového kabinetu.

slovakia

left justify in out

V novej vláde by podľa agentúry Bloomberg mali byť aj zástupcovia rôznych frakcií v rámci Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP). Neráta sa však s účasťou predstaviteľov militantného hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy a ktorého vplyv na politický život chce Abbás potlačiť. Hamas nie je súčasťou OOP. Vytvorenie vlády s účasťou frakcií združených v OOP Abbásovi odporučil ústredný výbor strany Fatah, ktorej je palestínsky prezident predsedom a ktorá je vládnucou silou v Predjordánsku.

 

img

 

Tento návrh vedenia Fatahu podporili aj členovia odstupujúcej vlády, ktorí sa majú následne zapojiť do konzultácií o vytvorení nového kabinetu.

Odchádzajúca palestínska vláda vznikla v roku 2014 v snahe zmieriť súperiace vlády na Západnom brehu a v pásme Gazy. Jej členmi sa síce stali zástupcovia odsúhlasení oboma stranami, ale proces zmierenia sa zastavil a Hamdalláhova vláda nebola schopná vykonávať svoje právomoci v pásme Gazy.

 

img

 

Abbás stojí na čele obmedzenej samosprávy na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu a Hamas, ktorý zvíťazil v parlamentných voľbách v roku 2006, má svojho vlastného premiéra v pásme Gazy. Palestínčania nemajú funkčný parlament ani nemali národné voľby od krátkej občianskej vojny v roku 2007, v ktorej sa stretla Západom podporovaná sekulárna strana Fatah s hnutím islamského odporu Hamas.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BREAKING VIDEO: Multiple rockets fired from Gaza being intercepted over Southern Israel moments ago. . Story developing. Check back for updates. . • Update: The Israeli Air Force struck Gaza late Friday night after 16 rockets were fired at Israel. Ten of the rockets were intercepted by the Iron Dome missile defense system, the military said. Media outlets in Gaza reported that Israel struck targets in the area of Rafah in the southern Gaza Strip in retaliation. . Ten different alarm sirens were activated throughout the night in Israel's southern communities including the cities of Sderot and Eshkol Regional Council near the Gaza border. . Israeli Defense Forces Chief of Staff Lt. Gen. Gadi Eisenkot held an emergency meeting with senior officials in response to the escalations. . Some residents reported hearing explosions, with some saying they witnessed interceptions by the Iron Dome missile defense system. No damage or serious injuries have been reported. . The sirens came hours after Palestinian authorities reported that five Palestinians had been killed by Israeli military fire – four in the weekly protests on the Israel-Gaza border and one in clashes in the West Bank. . • Further updates in comments. . (Source: Haaretz)

Príspevok, ktorý zdieľa unXnown (@un.xnown),

 

Boje neutíchajú dodnes. Na videu je vidieť vystrelenie 16-tich rakiet z Pásma Gazy do susedného Izraela. Stalo sa tak 26. októbra minulého roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies