Pozrite si ako sa slávi Veľká noc v rôznych krajinách

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 15:00 • 2 min
Pozrite si ako sa slávi Veľká noc v rôznych krajinách

BRATISLAVA – Za našimi hranicami nenachádzame až na výnimku skoro nikde veľkonočný korbáč, v množstve krajín je tradíciou veľkonočná nádielka, ktorú prináša veľkonočný zajačik.

slovakia

left justify in out

Spoločným symbolom vo väčšine krajín je vajíčko, v strednej a východnej časti Európy zvyčajne ručne farbené a zdobené, v krajinách západnej Európy dávajú prednosť čokoládovým figúrkam, priemyslovo vyrábaným.

 

Veľká Británia

V Británii chodia deti od domu k domu a koledujú o veľkonočné vajíčka. Za akúsi svoju zvláštnosť pokladajú Angličania svoju tradíciu drahokamami zdobené vajíčka z drahých kovov, umeleckých predmetov inšpirované tvorbou klenotníka Carla Fabergého na prelome 19. a 20. storočia.

 

Austrália

Jediným dňom, kedy sú všetky obchody v Austrálii zatvorené, je Veľký piatok. V pondelok hľadajú deti v záhradách ukryté vajíčka, ktoré im nadelil veľkonočný zajačik.

 

Bulharsko

Deň alebo dva pred Veľkou nocou kresťanské rodiny posielajú bochník chleba a 10 – 15 vajec zafarbených na červeno svojím tureckým priateľom, ktorí tento dar považujú za česť. Posol, ktorý ho predáva, je tradične obdarovaný malou peňažnou čiastkou.

 

Francúzsko

Vo Francúzsku pozývajú kostolné zvony každý deň v roku veriacich na omšu. Výnimkou je Veľká noc, kedy od Zeleného štvrtku do Bielej soboty onemejú. Hovorí sa, že odleteli do Ríma, aby tam boli požehnané a naspäť sa vrátili s vajíčkami a sladkosťami pre dobré deti. A keď letia nad Francúzskom, všetky tie dobroty – vajíčka, kuriatka, zajačikov – k veľkej radosti detí popadajú dolu. Tie potom poobede vybehnú do záhrad, aby tam pozbierali stratené sladkosti.

 

Taliansko

Kňaz požehná veľkonočné vajíčka, ktoré potom pani domu umiestni na prostriedok stola a okolo nich rozmiestni nádoby s jedlom.
 

Írsko

Na Veľkú noc sa jedia vajíčka, aby sa tak uzavrel pôst. Behom dňa ten, kto chce získať veľkonočný koláč, musí zatancovať.
 

Mexiko

V predvečer Veľkonočného pondelku po zotmení tisíce ľudí zaplaví ulice. Majú so sebou obrázky alebo piňaty – papierové krabice s cukríkmi a sladkosťami, ktoré symbolizujú Judáša. Tie sa vešajú, pália alebo sa do nich bije tak dlho, až sa obal pretrhne a k zemi sa znesie záplava sladkostí.
 

Nemecko

V predvečer Veľkončného pondelka deti vyrábajú slamené hniezda, ktoré potom ich rodičia ukryjú doma alebo na záhrade. Do nich veľkonočný zajačik znesie rôznofarebné vajíčka. Ráno na veľkonočný pondelok ich deti vyrážajú hľadať. Tiež sa vymieňajú darčeky ukryté v obale vo forme vajíčka. Túto tradíciu preslávila značka Kinder a ich vajíčka s prekvapením. Ďalším nemeckým zvykom je veľkonočný strom ozdobený vajíčkami a inými veľkonočnými dekoráciami.
 

Rusko

Pri oslave pravoslávnej Veľkej noci si Rusi nechávajú v kostole požehnať vajíčka a potom ich uvarené zjedia na obed.
 

Grécko

Na Veľkú noc sa v rodinách koná vajíčková vojna. Účastníci sa snažia hádzaním svojho vajíčka rozbiť vajíčko protivníka. Pri úspešnom zásahu sa hovorí veta: „Christos anesti.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies