Poľský parlament schválil sporný mediálny zákon

NETKY.SK • 12 August 2021, 10:40 • 2 min
Poľský parlament schválil sporný mediálny zákon

VARŠAVA - Poľský parlament v stredu nakoniec schválil návrh zákona, ktorý by bránil neeurópskym vlastníkom mať kontrolné podiely v poľských mediálnych spoločnostiach.

slovakia

left justify in out

Legislatíva by v prípade nadobudnutia účinnosti donútila americkú spoločnosť Discovery Inc. predať svoj podiel v najväčšej poľskej súkromnej televíznej sieti TVN. Návrh sa považuje za veľký útok na slobodu médií v Poľsku, ktoré je už terčom kritiky pre zmenšovanie nezávislosti súdov. Vládna pravicová strana Právo a Spravodlivosť pôvodne v stredu nedokázala nájsť väčšinu na schválenie zákona a snem na návrh opozície hlasovanie odložil na september.

 

Prečítajte si tiež: Poľskej vláde hrozí rozpad

Návrh zákona smeruje do Senátu, kde má tesnú väčšinu opozícia. Horná komora môže navrhnúť zmeny a prijatie legislatívy zdržať, dolná komora ju ale nakoniec môže schváliť podľa svojho uváženia. Zákon by následne dostal na podpis prezident Andrzej Duda, spojenec pravicovej vlády.

Prijatie zákona komentoval bývalý ombudsman Adam Bodnar v relácii TVN24: „Je to veľmi ťažký a dôležitý deň pre poľský demokratický systém, ak môžeme ešte vôbec hovoriť o demokracii."

 

 

"Je to určite deň, ktorý sa zapíše do histórie ako ďalšia čierna streda v histórii slobody médií, pretože spomeňte si, že jednu čiernu stredu sme už mali. To bolo vtedy, keď všetky médiá vysielali čierne obrazovky na protest proti mediálnej dani. Myslím si však, že náš problém je v tom, že týchto čiernych stried, pondelkov a piatkov sme už mali veľa."

 

Súvisiaci článok: Poľsko protestuje proti plánovanej dani z reklamy

 

Podľa Bodnara je prijatie zákona krokom k ďalšiemu obmedzovaniu slobody médií v Poľsku voči veľmi dôležitým ústavným zárukám. 

 

Návrh zákona podporilo 228 poslancov, 216 hlasov bolo proti a 10 sa hlasovania zdržali. Proti zmenám v mediálnom zákone protestovalo mnoho novinárov, politikov a inštitúcií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies