Tajné väzenia v Donbase, zostrelený Boeing a falšovanie volieb: Toto prezradil bývalý dôstojník Bezpečnostnej služby Ukrajiny

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 09:39 • 2 min
Tajné väzenia v Donbase, zostrelený Boeing a falšovanie volieb: Toto prezradil bývalý dôstojník Bezpečnostnej služby Ukrajiny

MOSKVA - Bývalý dôstojník Bezpečnostnej služby Ukrajiny Vasilyj Prozorov od roku 2014 pomáhal ruským špeciálnym službám. Na včerajšej tlačovej konferencii v Moskve sa vyjadril, že po štátnom prevrate na Ukrajine vo februári 2014 sa rozhodol pracovať pre ruské špeciálne služby a poskytoval im informácie o situácii v zóne vojenskej operácie v Donbase.

slovakia

left justify in out

Vasilyj Prozorov povedal, že od roku 1999 do roku 2018 bol členom Bezpečnostnej služby Ukrajiny a od mája 2014 pôsobil v ústredí, konkrétne v sídle Protiteroristického centra SBU. A presne Protiteroristické centrum SBU do jari 2018 viedlo vojenské operácie na východe Ukrajiny, vysvetlil. „Od apríla 2014 som dobrovoľne, z ideologických dôvodov, pomáhal špeciálnym službám Ruskej federácie pri poskytovaní informácií o činnosti ukrajinských bezpečnostných úradníkov, najmä v oblasti vojenskej operácie Kyjeva na Donbase," zdôraznil bývalý dôstojník.

 

Prozorov tiež zdôraznil, že jeho úlohou bolo udržiavať kontakty s inými bezpečnostnými agentúrami, čo mu umožnilo prijímať informácie z najrôznejších špeciálnych služieb Ukrajiny – Ministerstva obrany, Generálneho štábu, ústredia prieskumných služieb, Národnej gardy, Národnej polície, dokonca aj z Národnej rady pre bezpečnosť a obranu, kde sa opakovane zúčastňoval na uzavretých stretnutiach.

 

TASS uvádza najvýznamnejšie fakty z vyjadrení bývalého dôstojníka ukrajinských špeciálnych služieb:  

 

- Vasilyj Prozorov informoval Rusko o mieste pobytu ruských novinárov Life News, zadržaných v máji 2014 ukrajinskou armádou. Povedal, že vtedy pracoval v skupine Bezpečnostnej služby Ukrajiny v jednej z dedín pri Slavyansku, kde boli zadržaní novinári a okamžite povedal Rusom, kde sa nachádzajú.

 

- V oblasti vojenskej operácie v Donbase sú tajné väznice Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Jedna z nich sa nachádza na letisku v Mariupoli. Objekt nazývajú „knižnicou a väzňov – knihami“. Podľa neho, dostať sa do takého väzenia bolo možné za čokoľvek, vrátane podozrenia zo spolupráce s Ruskom, Doneckou ľudovou republikou alebo s Luhanskou ľudovou respublikou.

 

- Lídri Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky Motorola a Givi boli obeťami špeciálnych operácií, nie vnútorných konfliktov. Špeciálne operačné sily, ktoré ich odstránili, sú neustále školené pod vedením inštruktorov z Veľkej Británie a ďalších západných krajín. Ich špecifiká – teroristické útoky, nasadenie partizánskeho hnutia.

 

- V ukrajinských bezpečnostných silách prevládajú fašistické a nacistické názory.

 

- Formovanie „Azov“ – nekontrolovaná militarizovaná formácia, ktorá sa zodpovedá len svojmu vodcovi a ministrovi vnútra Arsenovi Avakovovi. Prozorov pripomenul, že v máji 2017 sa medzi stranami konfliktu uzavrelo prímerie, ale delostrelci „Azova“ na príkaz svojho šéfa, vypaľovali na Donecku ľudovú republiku a Mariupol.  

 

- Ukrajinská strana je zapojená do zostrelenia malajzijského Boeingu nad Donbasom.  

 

- Poslanec Najvyššej rady Volodymyr Parasyuk sa osobne zúčastnil na popravách počas udalostí na „maidani“ v centre Kyjeva vo februári 2014. Parasyuk povedal, že pomáhal s dodávkou zbraní na „maidan“ a že na jeho rukách „krv mnohých zabitých“.

 

- Bezpečnostná služba Ukrajiny je plne pod kontrolou Poroshenka a pripravuje falšovanie v prezidentských voľbách.

 

- Úradníci špeciálnych služieb USA a Veľkej Británie pomáhajú Bezpečnostnej službe plánovať tajné operácie a školiť personál na ich vykonanie. Existuje tiež veľa zástupcov zahraničných neštátnych organizácií v ukrajinských mocenských štruktúrach. Cudzinci pracujú ako inštruktori v „dobrovoľníckych práporoch“.

 

Ex-dôstojník SBU zdôraznil, že to, čo povedal, je len malá časť toho, o čom by chcel informovať. Prozorov nedávno ukončil svoje písanie o udalostiach z roku 2014, kniha by mala byť publikovaná čoskoro. Podľa jeho slov tam bude množstvo informácií, ktoré ešte nemal možnosť povedať.    

      




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies