Pozor na zbytočné poplatky pri cestovaní do zahraničia!

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 16:15 • 2 min
Pozor na zbytočné poplatky pri cestovaní do zahraničia!

BRATISLAVA - Dovolenková sezóna sa blíži a veľa ľudí sa chystá za oddychom do zahraničia. Pri cestovaní do krajín, kde sa platí inou menou než eurom, by však mali dovolenkári spozornieť a vyvarovať sa niektorým poplatkom. Zároveň si pri cestách do exotických destinácií treba dať pozor na prílišnú ochranu bánk, ktoré môžu niektoré transakcie zablokovať. Na čo si dať pozor a čomu sa vyhnúť radí generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Radoslav Valko.

slovakia

left justify in out

Najzradnejší môže byť podľa jeho slov takzvaný DCC poplatok (dynamic currency conversion - dynamická konverzia meny). Môže spôsobiť 10 až 15-percentné preplatenie, či už pri platbe kartou, alebo pri výbere hotovosti z bankomatu. „V prípade, že nechcete prísť o značné financie, voľte pri výbere z bankomatu možnosť „bez konverzie“. V prípade, že tak neurobíte a pri všetkých platbách použijete DCC, tak pri výbere tisíc eur môžete prísť až o 150 eur,“ vysvetlil Radoslav Valko.

 

Keď si dovolenkár vyberá peniaze z bankomatu, voľba konverzie meny na eurá sa mu na prvý pohľad zdá ako výhodnejšia. Vidí totiž automaticky v eurách, koľko peňazí si vyberá. Platbu však prepočítava bankomat a poplatok za túto službu je drahý. Keby si zvolil možnosť „bez konverzie“, transakciu spracuje jeho banka a až s odstupom času uvidí na účte, koľko peňazí v eurách vlastne vybral. 

 

Podobné je to aj pri platbe platobnou kartou. „Ale platbu cez platobný terminál v rukách neraz nemáte, keďže samotný čašník alebo predávajúci v obchode môže DCC odkliknúť bez vášho vedomia,“ upozornil Radoslav Valko. To by sa podľa jeho slov dalo vyriešiť blokovaním tejto služby, ale na Slovensku nie je veľa bánk, ktoré to umožňujú. Možnosťou je tiež výber banky, ktorá napríklad dovoľuje dobitie platobnej karty takmer akoukoľvek menou. „To znamená, že kdekoľvek v zahraničí by sa platobná karta tvárila ako domáca,“ vysvetlil generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti.

Zároveň vyzval cestovateľov na opatrnosť pri výletoch do exotických krajín. Banky môžu totiž niekedy vyhodnotiť platbu kartou v takejto krajine ako podozrivú a kartu zablokovať. „Osobne preto nosím so sebou aj hotovosť v dolároch, ktoré sú viac-menej uznávané na celom svete,“ opísal Radoslav Valko.

 

Sám sa stretol s blokovaním platby z opatrnosti banky pri presune peňazí do inej internetovej banky ešte na Slovensku pred odchodom do zahraničia. V takomto prípade radí komunikovať s bankou a trvať na svojej požiadavke.

Pred cestou do Vietnamu chcel totiž presunúť peniaze pomocou platobnej karty z domácej banky do internetovej banky Revolut, ktorú na cestách používa. Banka mu však transakciu z dôvodu ochrany zablokovala. „Bolo pre mňa nepochopiteľné, že banka sa len tak môže rozhodnúť, čo kartou platiť môžem a čo nie,“ opísal Radoslav Valko. Po diskusiách s callcentrom domácej banky zistil, že mu transakcia prejde, ak použije sumu nižšiu než 500 eur. Operácia sa podarila, ale iba raz, nedala sa zopakovať. Tak musel opäť komunikovať svoju požiadavku s bankou, aby zistil, že až po 6 minútach od prvého prevodu, môže transakciu zopakovať. Potrebnú čiastku si nakoniec do internetovej banky presunul, no trvalo to niekoľko dní a vyžadovalo si to niekoľko telefonátov s bankou.

Ak majú ľudia obavy alebo otázky pred cestou do zahraničia, môžu sa obrátiť aj na odborníkov zo SOPHISTIC Pro finance, ktorí im nastavia nielen správne cestovné poistenie, ale upozornia ich aj na absurdné poplatky, ktorým sa môžu pri cestovaní vyhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
Petra Jamrichová - Nextina / Marek Nemček Foto: Združenie pre bankové karty, Shutterstock, Getty Images / iStockphoto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies