Pozor na túto vetu! Ak ju niekomu poviete, jeho IQ v tom momente klesne o 30 percent

NETKY.SK • 4 December 2018, 12:22 • 2 min
Pozor na túto vetu! Ak ju niekomu poviete, jeho IQ v tom momente klesne o 30 percent

Sú isté veci, ktoré by z našich úst nikdy vyjsť nemali. Skúste sa najbližšie vyhnúť aj tejto vete.

slovakia

left justify in out

Journal of Personality and Social Psychology uverejnil zaujímavú štúdiu. Tím vedcov sa počas nej pokúšal popísať dopad vyslovených viet na IQ jednotlivca. A boli by ste prekvapený, akú moc obyčajné slovo má.

 

Podceňovanie, nedôvera, pocit zlyhania, nedostatočná sebaistota. To nie sú veľmi pozitívne emócie. Ich dopad na ľudskú psychiku je ďalekosiahly, no pokiaľ sa niekto pokúsi ich vo vás ešte umocňovať, postará sa o zníženie vášho IQ. A to o celých 30 percent!

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Ako sa ukázalo v spomínanej štúdii, konkrétne veta „Do konca života ostaneš sám!“ mimoriadne znížila schopnosť človeka premýšľať. Účastníci výskumu, ktorým to povedali, dosiahli v testoch o tretinu slabšie skóre ako druhá skupina, ktorá pracovala štandardne. Výskum zahŕňal tri podobné testovania, každé však dopadlo rovnako. Tento rapídny pokles inteligencie, našťastie, nie je trvalý.

 

Čo za týmto zaujímavým fenoménom stojí? Jednoducho neovládateľný a podvedomý strach človeka z večnej samoty. Ako vysvetľuje autor štúdie, Roy Baumeister: “Príčinu vidíme v tom, že ľudia vnímajú hrozbu sociálneho vylúčenia ako hrozivú averznú udalosť a automaticky sa snažia potlačiť negatívne emócie, ktoré to v nich vyvoláva. To však odčerpáva ich energiu a narúša to isté procesy, ktoré sú nevyhnutné pre inteligentné myslenie.”

 

Takže nabudúce bude lepšie dvakrát si premyslieť, čo a komu poviete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies