Británia sa pri svojom odchode z EÚ musí pripraviť na ekonomický šok

NETKY.SK • 11 Jún 2019, 14:19 • 2 min
Británia sa pri svojom odchode z EÚ musí pripraviť na ekonomický šok

LONDÝN - Počas dnešného dňa sa Michael Saunders, člen menového výboru centrálnej banky Bank of England (BoE) vyjadril, že odchod Británie z Európskej únie, ktorý sa uskutoční 31. októbra bez akejkoľvek dohody, bude mať za následok obrovský ekonomický šok. Firmy totiž nebudú schopné pripraviť sa na dlhodobé následky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Brexit bez dohody bude mať pravdepodobne výrazný nepriaznivý vplyv na dlhodobé rastové vyhliadky Spojeného kráľovstva v dôsledku zredukovanej otvorenosti voči medzinárodnému obchodu s tovarom aj službami," uviedol Saunders v písomnej výpovedi adresovanej parlamentu.

 

img

 

Skonštatoval, že úrokové sadzby by sa mohli pohybovať v oboch smeroch po brexite bez dohody. Dôvodom je riziko slabšej libry a veľkého šoku po zdražení dodávok tovarov do Británie, čo poženie nahor infláciu. Finančné trhy očakávajú, že BoE pravdepodobne zníži úrokové sadzby na podporu ekonomického rastu po tvrdom brexite bez dohody.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Old and new... #cityoflondon #oldandnew #notworkingtoday #atleastitsnotraining #bankofengland

Príspevok, ktorý zdieľa Luciana Ion (@luciana.ion),

 

Aj ďalší hlasujúci o úrokových sadzbách BoE - Gertjan Vlieghe sa počas dnešného dňa vyjadril, že riziká pre ekonomiku sa zhoršili od mája, keď centrálna banka zverejnila svoje najnovšie prognózy. "Myslím si, že nové správy a údaje sú od mája tak trocha sklamaním, a to ako z hľadiska rizika globálneho poklesu, tak rizík spojených s poklesom domácej ekonomiky. V oboch prípadoch sa (riziká) zintenzívnili," povedal Vlieghe.

 

img

 

Reagoval tak na otázku, či súhlasí s kolegami vo veci ohľadom potrebného zvyšovania úrokových sadzieb rýchlejšie, než investori očakávajú. vyjadril sa tak v rámci diskusného panelu v Národnom inštitúte pre ekonomický a sociálny výskum.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies