Prvý deň Pohody ovládli jedineční Nick Cave and the Bad Seeds

NETKY.SK • 8 Júl 2022, 11:59 • 2 min
Prvý deň Pohody ovládli jedineční Nick Cave and the Bad Seeds

TRENČÍN – Vo štvrtok sa začal 25. ročník multižánrového festivalu Pohoda, ktorý potrvá do nedeľného rána. Popoludní sa podarilo vypredať všetky vstupenky, a tak sa na trenčianskom letisku môže opäť stretnúť 30-tisíc ľudí a spoločne osláviť sviatok hudby.

slovakia

left justify in out

Po zrušenom koncerte ukrajinskej kapely DakhaBrakha, ktorá nemohla vystúpiť zo zdravotných dôvodov, podujatie otvoril špeciálny projekt Nemoderný chalan. Dali ho dokopy Laco Lučenič, Midi Lidi a David Žbirka a na Orange stagei predstavili v novom šate skladby legendárneho slovenského speváka Mekyho Žbirku z niekoľkých jeho albumov. Meky mal pôvodne hrať na tohtoročnej Pohode a na projekt sa veľmi tešil.

 

img

 

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák na otvorení programu ubezpečil, že v piatok sa vráti aj moderátor druhého najväčšieho stageu Braňo Jobus, ktorý sa práve vyliečil z ochorenia COVID-19.

 

Rovnako oznámili zmeny v programe. Nevystúpia ani interpreti Black Pumas, Shame, Mezerg a National Orchestra of Afghanistan. V piatkovom rozvrhu prehodili koncerty kapiel Wolf Alice a Slobodná Európa. Organizátori o všetkom informujú na webe, sociálnych sieťach či v prehľadnej mobilnej aplikácii.

 

Areál bežného letiska sa opäť zmenil na mikrosvet, v ktorom hrajú prím nielen hudba, ale aj vizuálnosť. Tento rok ju obohatili aj novinky ako Žiť energiou stage a Sphéra/Eset (Open) Space. 

 

Program a ponuka festivalu sú naozaj veľkorysé. Organizároti pripravili Family park, skvelé gastro zóny, kolotoče, workshopy, divadlá, diskusie, NGO passage, zábavné zóny či záhradu Slovenskej sporiteľne s lietajúcim balónom. 

 

img

 

Prvý deň vystúpili na Pohode aj americkí They Hate Change, britskí Metronomy, kanadskí Crack Cloud, slovenský raper Gleb alebo americká hiphopová legenda Grandmaster Flash. Priestor dostalo aj ďalšie špeciálne číslo, a to v rámci šou Pohoda 25. Až 42 súčasných alebo bývalých členov organizačného tímu počas neho zahralo svoje obľúbené skladby od interpretov, ktorí hrali za štvrťstoročie na festivale.

 

I keď Pohoda nemá headlinera, vo štvrtok si tento titul vyslúžila kapela Nick Cave and the Bad Seeds, ktorá sa tu predstavila aj v roku 2013. Formácia strávila na Urpiner stagei dve hodiny, ktoré sa neniesli len v duchu klasického koncertu, ale aj stretnutia s fanúšikmi. A dala im všetko, čo mohla. 

 

Bolo úžasné sledovať, ako 64-ročný spevák Nick Cave, už tradične, trávil veľkú časť koncertu na plošine na okraji publika, kde po celý čas naplno využíval zrušenie pandemických opatrení a so svojimi priaznivcami si počas skladieb podával ruky, kľačal na ich natiahnutých rukách a niekoľkokrát si na nich takmer ľahol. Stihol tiež podpísať knihy.

 

Osobný kontakt a komunikácia s ľuďmi pod pódiom je na takúto hviezdu naozaj výnimočná. Porovnateľnú majú zrejme už len holandskí Bazzookas, ktorí počas celého festivalu hrajú v ich zaparkovanom starom žltom autobuse.

 

img

 

Nick Cave and the Bad Seeds v súčasnosti koncertujú so setlistom, ktorý ponúka prierez ich doterajšej tvorby. Kapela, v ktorej pôsobí aj zvukový mág Warren Ellis, doplnená o vokálne trio, išli na sto percent, s výborným zvukom a svetelnými efektami.

 

Azda najväčšie ohlasy mali skladby ako Jubilee Street, Red Right Hand, Into My Arms či záverečná Vortex, po ktorej niekoľkokrát zaznelo z úst Austrálčana aj „dobrú noc“.

 

Cave sa rovnako poďakoval v slovenčine, fanúšikovia sa poďakovali jemu a v myšlienkach za tento neobyčajný koncert určite aj Pohode.

 

Prečítajte si tiež: Návštevníci opery boli v šoku. Toto na pódiu ešte nevideli!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies