Vyhadzujete bioodpad v plastovom vrecku? Do pôdy a následne potravín sa môžu dostať mikroplasty

NETKY.SK • 26 Február 2023, 10:00 • 2 min
Vyhadzujete bioodpad v plastovom vrecku? Do pôdy a následne potravín sa môžu dostať mikroplasty

BRATISLAVA - Triedenie odpadu, ktorý nám vzniká v domácnostiach pri používaní a konzumácií potravín, zaviedli v Európe mnohé krajiny. Bioodpad tak už niekoľko rokov triedia v Španielsku, Portugalsku, Írsku, či vo Švédsku. Pre správne fungovanie systému je dôležité, aby bol pre ľudí pohodlný a odpad im doma alebo na stojisku nezapáchal. Základom je teda vhodne zvolená infraštruktúra. Inak povedané, dôležitý je správny výber nádoby, ktorú doma obyvatelia majú a do nich používajú vhodné vrecká.

slovakia

left justify in out

„Aj keď sa to mnohým z nás bude zdať prekvapujúce, lídrom v triedení bioodpadov je Taliansko, ktoré s ním v niektorých regiónoch začalo už v roku 1993. Odvtedy sa do iniciatívy zapojili ďalšie samosprávy, ktoré v súčasnosti vyzbierajú v priemere 60 až 70 kilogramov bioodpadu na obyvateľa. Následne ho zhodnocujú v kompostárňach, bioplynových alebo biometánových staniciach a premieňajú ho na kompost, energiu alebo teplo,“ vysvetľuje Martina Gaislová z portálu menejodpadu.sk. Pri dnešných cenách umelých hnojív, či energií by to tak mohol byť veľmi užitočný nástroj na zmiernenie ich nárastu.

 

Pri spracovaní bioodpadu v bioplynovej stanici vzniká aj vedľajší produkt, tzv. digestát, ktorý v kompostárni premenia na výživné hnojivo. Následne ho používajú na vyživovanie pôdy, čím sa uzatvára kruh bioodpadu. Rovnako je to pri priamej výrobe kompostu z bioodpadu. Kruh cirkulárej ekonomiky je pritom možné uzavrieť viacerými spôsobmi. Čo z pôdy získame, ale nespracujeme, či neskonzumujeme, vraciame do nej v prirodzenej forme späť.

 

img

 

Ako vznikol košík na bioodpad

 

Pre dosiahnutie dobrých výsledkov je potrebné zapojiť do zberu čo najviac obyvateľov. „Ak budeme pravidelne motivovať svojich občanov k triedeniu a nastavíme správnu infraštruktúru, môžete tým účinne znížiť náklady samosprávy na zber a zhodnotenie bioodpadu. Dôležitá je však aj čistota materiálu,“ upozorňuje Martina Gaislová. Ak sa totiž vo vyzbieranom odpade bude nachádzať veľké množstvo plastových vreciek, je potrebné ich v koncovom zariadení otvoriť a vyprázdniť. Spracovanie môže vyjsť podstatne drahšie.

 

Mnohé samosprávy na Slovensku sa preto rozhodli do domácností distribuovať perforované košíky s kompostovateľnými vreckami. Košík považujú odborníci za jeden z najdôležitejších pilierov efektívneho zberu kuchynského odpadu. Jedným z jeho otcov je Enzo Favoino, vedecký koordinátor z organizácie Zero Waste Europe. Dizajn košíka však nevznikol náhodou. Pri prvých zberoch kuchynského odpadu v niektorých regiónoch Talianska najprv skúšali použiť neprevzdušnené, plne uzatvorené nádoby. Tento nápad sa neosvedčil, kuchynský odpad v nich totiž hnil a veľmi zapáchal. Odborníci hľadali pokusmi a omylmi riešenie, ako urobiť zber bioodpadu čistejší a pre domácnosti viac pohodlný. 

 

„Po niekoľkých experimentoch sme nakoniec skúsili urobiť v nádobe prieduchy. Tento spôsob fungoval. Prebytočná vlhkosť sa v košíkoch s kompostovateľným, či papierovým vreckom znížila. Kuchynský odpad vďaka otvorom menej zapáchal a znížila sa aj jeho hmotnosť. Môžeme povedať, že odvtedy už všetky samosprávy v nielen Taliansku, ale aj tie, v ktorých zavádzame triedenie kuchynského odpadu, používajú takéto košíky,” opisuje vznik košíka Enzo Favoino. 

 

 

Čo ponúka prevetrávaný košík

 

Košík spolu s kompostovateľným vreckom pomáha udržať domácnosť čistú a bez zápachu. Vďaka uzamykaciemu mechanizmu ostane košík podľa potreby uzavretý. Zabránite tak neúmyselnému vysypaniu nádoby, náhodnému otvoreniu, či návšteve domáceho zvieraťa. Stačí preložiť rukoväť košíka zozadu dopredu a veko je uzavreté.

 

„Rukoväť na košíku môžete použiť nielen pri jeho prenášaní, ale aj pri práci v kuchyni. Pri príprave jedla stačí, ak košík umiestnite vedľa dosky na krájanie a podržíte veko nádoby pomocou rukoväte. Vďaka tomu môžete bioodpad vhadzovať do nádoby hneď, ako ho vyberiete a udržíte tak vašu kuchynskú linku počas varenia čistú,“ vysvetľuje Martina Gaislová.

 

img

 

Veľkou výhodu perforovaného košíka je jeho veľkosť, keďže vďaka svojej kompatibilite je ideálny pre malé priestory. Na zadnej strane košíka sú predpripravené diery, vďaka ktorým si ho môžete zavesiť na stenu nad odpadkový kôš, či na dvierka kuchynskej linky. Ak sa náhodou znečistí, je navrhnutý tak, aby sa zmestil aj do umývačky riadu.

 

Košík je odolný, je vyrobený z kvalitného, 100-percentne recyklovateľného a recyklovaného materiálu, ktorý je odolný aj voči UV žiareniu, chemických a biologických a atmosférickým vplyvom. Rukoväť košíka, okrem toho, že obsluhuje uzamykací mechanizmus, má špeciálnu antibakteriálnu povrchovú úpravu. „Napriek tomu, že môžete košík umiestniť aj do exteriéru na balkóne, odporúčame ho počas letných dní premiestniť do interiéru. Počas teplých dní by zvýšená teplota mohla podporiť hnilobné procesy bioodpadu a šírenie nepríjemného zápachu,“ hovorí Martina Gaislová.

 

 

Do správneho košíka patria správne vrecká

 

Perforovaný košík pomáha nielen domácnostiam, ale aj samosprávam efektívne triediť bioodpad. Jeho súčasťou by sa mali stať aj kompostovateľné vrecká. Tie pomáhajú minimalizovať výskyt plesní, zápachu alebo mušiek. Spojením technológii prevetrávaného košíka a kompostovateľného vrecka sa bioodpad presušuje, čím znižuje páchnuce hnilobné procesy a aj svoju hmotnosť. Košík je navrhnutý tak, aby znížené okraje udržali vrecká natiahnuté. Nádobu je vďaka tomu možné udržať neustále čistú a používatelia sa tak vyhnú umývaniu po každom použití.

 

Pri triedení kuchynského odpadu by sa mali použiť len také vrecká, ktoré sú certifikované ako kompostovateľné, a teda sa rozložia v kompostárni, alebo v záhradnom kompostéri (s certifikátom OK compost home) alebo môžete využiť vrecká papierové. Rozhodne sa nemajú používať plastové vrecká. Používanie plastových vreciek pri triedení bioodpadu totiž zvyšuje náklady pri spracovaní, ich používaním sa kontaminuje pôda a ohrozuje sa tým jej úrodnosť. Ak sa do bioodpadu dostanú plastové vrecká, časť z nich sa dokáže pomocou techniky vybrať, avšak nie všetky.

 

img

 

„Pri následnom mechanickom spracovaní sa zvyšné kúsky pomelú na menšie časti, tie postupne degradujú, čím sa do prostredia dostávajú mikroplasty, ktoré sa neskôr spolu s hnojivom aplikujú do polí či záhrad. Takéto rastliny potom konzumujú nielen hospodárske zvieratá, ale v konečnom dôsledku aj my,“ upozorňuje Martina Gaislová.

 

Dôležité sú označenia

 

Na trhu je dostupných mnoho vriec na odpad a čoraz viac aj takých, ktoré sú biologicky degradovateľné. V kamenných pobočkách, ako aj v e-shopoch, je preto vhodné vyberať tie, ktoré sú certifikované a majú príslušné označenie. Takto označené kompostovateľné vrecká sú veľmi pružné a vytvorené tak, aby sa dali jednoducho natiahnuť na košík. Sú vyrobené z rastlinného škrobu, vďaka čomu sa netreba báť, že sa roztrhnú. Skladovať by sa mali na suchom a v tmavom prostredí.

 

„Len správne nastavená infraštruktúra a systém, ktorý bude pre obyvateľov pohodlný a čistý, pomôže samosprávam znížiť náklady na fungovanie zberu bioodpadu. Jeho následným spracovaním navyše pomôžu prirodzeným spôsobom vrátiť do pôdy to, čo sme si z nej zobrali,“ uzatvára Martina Gaislová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies