Poznáte tieto najnebezpečnejšie miesta na svete?

NETKY.SK • 8 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Poznáte tieto najnebezpečnejšie miesta na svete?

Svet je plný fascinujúcich miest, ktoré lákajú turistov z najrôznejších dôvodov. Niekto cestuje za božským pokojom a tichom, iní radi objavujú fascinujúcu históriu, pre niekoho je najdôležitejšie teplo, slnko, more a palmy…

slovakia

left justify in out

Je však jeden špeciálny druh turistov, ktorých ťahá predovšetkým jedno. Adrenalín, spojený s určitou dávkou rizika. Sú jednoducho ľudia, ktorým by sa ich výprava nerátala bez toho, keby im nehrozilo aspoň trochu nebezpečia.
Ak aj vy patríte do tejto sorty cestovateľov, poďte sa s nami pozrieť na prehľad niektorých najnebezpečnejších turistických destinácií na našej planéte.

Údolie smrti, Kalifornia

Už samotný názov hovorí sám za seba. Údolie smrti je najhorúcejším miestom na svete; v jeho časti Furnace Creek namerali teplotu až 57 ° Celzia. Extrémne teploty si tu vyžiadali už životy mnohých ľudí, ktorí neboli dostatočne opatrní, zišli z cesty a nepodarilo sa im dostatočne rýchlo dostať preč z týchto horúcich miest. A horúčava nie je jediným smrteľným faktorom tejto destinácie, navyše vám tu hrozí aj stretnutie s jedovatými hadmi štrkáčmi.

Bez ohľadu na to, alebo skôr práve preto, je Údolie smrti stále obľúbenou turistickou atrakciou. Ak už st esa rozhodli vybrať sa sem, dbajte na to, aby st esa držali vyznačených miest, mali auto v dobrom stave a s dostatkom pohonných hmôt, a samozrejme, vybavte sa zásobami vody.

Púšť Danakil, Etiópia

Podobné nebezpečenosti vyčerpania od smädu a horúčavy vám hrozí aj v etiópskej púšti Danakil, o ktorej sa hovorí ako o najnehostinnejšom mieste na svete. Púšť sa nachádza 125 metrov pod úrovňou mora a ponúka široko-ďaleko pohľad na pustú žlto-oranžovú krajinu.

Táto na pohľad vyprahnutá oblast však ukrýva aj hotové cestovateľské poklady. Turisti sem chodia za zážitkom výstupu na aktívnu sopku s výhľadom na nádherné lávové jazero, pozorovať neskutočné západy slnka či spoznať, aké je to uprostred púšte spať pod hviezdnatým nebom. Púšť sa považuje za jednu z nejteplejších (55° Celzia) , najsuchších a najnižšie položených oblastí na zemi.

Celaya, Mexiko

Mexiko je nepochybne krásna a zaujímavá krajina, no štatisky nepustia – jeho mestá patria k tým najnebezpečnejším na svete a okupujú najvyššie priečky stupňa kriminality na svete. Celkom na prvé miesto, čo sa týka miery vrážd sa podľa posledních údajov dostalo mexické mesto Celaya s veľmi nelichotivým údajom – až 110 vraždami na 100 000 obyvateľov! Šokujúce je, že na ďalších priečkach najvyššej kriminality na svete sú takixto mexické mestá – Tijuana, Juarez, Obregon, Irapuato a Ensenada. Okrem Mexika majú podobne vysoké počty vrážd aj americký St. Lous, brazílska Feira de Santana a Rio de Janeiro, jamajský Kingston,  juhoafrické Kapské mesto.

Na otázku, prečo práve Mexiko je pomerne jednoznačná odpoveď – v krajine mimoriadne prekvitá obchod s drogami, zbraňami a zúria tu neustále boje medzi jednotlivými gangami. Preto buďte v uliciach mexických miest určite obozretní.

Moherské útesy, Írsko

Prírodné krásy Írska, jeho bohatá história a srdeční ľudia prispievajú k tomu, že krajina je dlhodobo obľúbenou turistickou destináciou. Mnoho ľudí sem prichádza kvôli nespútanej divokej prírode, ktorá dokáže svojou autentickosťou vyraziť dych.

Jednou z takýchto atrakcií sú ohromujúce Moherské útesy, ktoré sa nachádzajú na drsnom západnom pobreží krajiny. Sú tu nádherné výhľady na pobrežie a Atlantický oceán. Avšak tak ako sú nádherné, sú aj veľmi nebezpečné. Mnohí ľudia tu našli svoju smrť, keď sa priblížili k okraju útesov a spadli. V rokoch 1993-2020 tu zahynulo až 70 ľudí.

Mount Washington, British Columbia, USA

Okrem himalájskych velikánov, kde z pochopiteľných príčin našlo smrť veľa horolezcov a cestovateľov sa za jednu z najnebezpečnejších hôr sveta považuje Mount Washington v Britskej Kolumbii. Hora láka mnoho odvážnych turistov a horolezcov z celého sveta, ktorí sa chcú pokochať nádhernými výhľadmi.

Mount Washington je však rizikom hneď z niekoľkých dôvodov. Ľudia si tu musia dávať pozor na silný vietor, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 203 km/h, život návštevníkov ohrozujú tiež teploty, ktoré nie zriedka klesnú až k -40 °C.

Tento najvyšší vrch severovýchodných Spojených štátov (6 000 metrov) je náchylný na dramatické výkyvy počasia počas celého roka, dochádza tu často k prudkým teplotným změnám a silným vetrom. Väčšina tragických nehôd na Mount Washington bola spôsobený podchladením a problémami s viditeľnosťou.

New Smyrna Beach, Florida

Floridská pláž New Smyrna Beach je vyhľadávaným rajom surferov. Dokonalé vlny sem lákajú surferov z celého sveta, čomu napomáha aj teplé a príjemné floridské podnebie. Turisti milujú tunajšie pláže, prostredie. Napriek tomu má však New Smyrna Beach aj jedno neslávne prvenstvo – doslova sa to tu hemží žralokmi.

Florida je známa ako hlavná lokalita útokov žralokov na svete a New Smyrna Beach je jednou z najnebezpečnejších floridských lokalít vôbec. Jedným z problémov je, že tam, kde sú surferi, sú väčšinou aj žraloci, pretože predátori si surferov mýlia so svojou obvyklou korisťou - tuleňmi.

Hawaii National Park - Národný park Havaj

Okrem nádherných pláží uprostred tropického raja, o ktorých návšteve sníva mnoho ľudí, sú Havajské ostrovy známe aj svojou aktívnou sopečnou činnosťou. Táto malá skupina ostrovov leží priamo nad zlomovou líniou, vďaka čomu patrí medzi najaktívnejšie sopečné oblasti na planéte. Táto aktivita je pre turistov fascinujúcim miestom, zároveň však predstavuje aj veľké nebezpečenstvo.

Nielenže je láva extrémne horúca, ale v niektorých oblastiach sa vzduch plní jedovatými plynmi a popolom. Sopky a ich okolie si tak už vyžiadali životy viacerých nevedomých turistov, ktorí si na túto nástrahu v tropickom raji nedali dostatočný pozor.

Hadí ostrov, Brazília

Na tomto desivom brazílskom ostrove je najvyššia koncentrácia jedovatých hadov na svete. Brazílsky ostrov Ilha de Queimada Grande je jediným domovom jedného z najsmrteľnejších hadov na svete. Ostrov sa nachádza asi 90 kilometrov od pobrežia São Paula a takmer každý Brazílčan o tomto ostrove vie, ale väčšine z nich by ani vo sne nenapadlo tam ísť. Je obývaný 2 000 až 4 000 zmijami zlatohlavými - jedným z najjedovatejších hadov na celom svete.

Jed týchto zmijí dokáže zabiť človeka za menej ako hodinu a mnohé miestne legendy hovoria o strašnom osude, ktorý čaká tých, ktorí sa zatúlali na brehy "hadieho ostrova". Povráva sa, že istý nešťastný rybár pristál na ostrove, kde chcel zbierať banány a po niekoľkých dňoch ho objavili v jeho člne mŕtveho v kaluži krvi s hadími uštipnutiami po celom tele. Od roku 1909 do 20. rokov 20. storočia žilo na ostrove niekoľko ľudí, ktorí spravovali maják. Podľa iného miestneho príbehu však posledný strážca majáka spolu s celou rodinou zahynul, keď sa do jeho domu cez okná dostalo niekoľko hadov.

Ojmjakon, Rusko

Táto malá sibírska dedina je najchladnejšie obývané miesto na Zemi. Asi 500 obyvateľov tu bojuje s teplotami, ktoré dokážu klesnúť až k mínus 60 stupňom Celzia. 26. januára 1926 tu bola dokonca nameraná teplota mínus -71,2°C. 

Táto dedina sa nachádza na ruskom Ďalekom východe v Jakutsku, na rieke Indigirka, asi 9100 km východne od Moskvy a cca 460 km západne od Ochotského mora. Býva označovaný ako pól chladu a jedným z vysvetlení, prečo je tu tak zima je aj poloha dediny - je v údolí medzi horami, čo sem vháňa mimoriadne studený vietor.

V dedine priamo na námestí nájdete aj pamätník, ktorý zaznamenáva, že tu bola takmer pred storočím nameraná najnižšia teplota v obývanej oblasti na svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies