Poznáme meno nového ruského premiéra

NETKY.SK • 16 Január 2020, 14:14 • 2 min
Poznáme meno nového ruského premiéra

MOSKVA - Ruská Štátna duma vo štvrtok schválila návrh prezidenta Vladimira Putina, aby sa predsedom vlády stal Michail Mišustin. Putinov návrh podporilo 383 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, proti nehlasoval nikto a 41 poslancov sa zdržalo hlasovania.

slovakia

left justify in out

Mišustin prezentoval svoje plány

Mišustin sa vo štvrtok dopoludnia stretol s poslancami jednotlivých parlamentných klubov a následne vystúpil aj na plenárnej schôdzi, pričom prezentoval úlohy a plány svojej vlády a odpovedal na otázky poslancov.Za jednu z priorít svojej vlády označil Mišustin "opätovné získanie si stratenej dôvery medzi vládou a podnikateľmi", zintenzívnenie práce na projektoch celoštátneho významu, zlepšenie investičného prostredia a vybudovanie jasného systému interakcie s regiónmi.

 

Regulácia sociálneho systému

V prejave k poslancom Štátnej dumy, ktorý predchádzal hlasovaniu, Mišustin vyslovil presvedčenie, že v nasledujúcich dvoch rokoch musí krajina vytvoriť systém cielenej sociálnej pomoci tým, ktorí to potrebujú, pretože teraz sa dávky rozdeľujú automaticky a dochádza k neoprávneným platbám.

 

img

 

Návrhy prezidenta Putina

Sociálnej sfére bola venovaná aj pomerne veľká časť prejavu, s ktorým v stredu pred poslancami Federálneho zhromaždenia vystúpil ruský prezident Vladimir Putin. Navrhol zaviesť mesačné dávky na deti vo veku od troch do siedmich rokov zo sociálne slabých rodín, poskytovanie bezplatného teplého jedla všetkým deťom na prvom stupni základných škôl a zvýšenie počtu štátom financovaných miest na regionálnych univerzitách. Navrhol tiež vyplácať materskú už za prvé dieťa, zvýšiť jeho sumu a predĺžiť tento program pomoci do konca roku 2026.

 

Medvedevova demisia

Mišustin bol do svojej nominácie na post predsedu ruskej vlády šéfom Federálnej daňovej služby Ruskej federácie.

Mišustin v premiérskej funkcii vystrieda Dmitrija Medvedeva, ktorý bol predsedom vlády od roku 2012 a v rokoch 2008 - 2012 bol prezidentom Ruskej federácie. Medvedev podal demisiu krátko po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav a navrhol v ňom zmeny v ústave, ktoré majú viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vládyMedvedev uviedol, že navrhované zmeny by zásadne zmenili deľbu moci v Rusku, a preto "vláda vo svojej súčasnej podobe odstupuje".

 

img

Na fotke bývalý premiér Medvedev a prezident Putin

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona