Pozmeňujúce návrhy na poslednú chvíľu majú byť minulosťou

NETKY.SK • 8 September 2015, 10:34 • 2 min
Pozmeňujúce návrhy na poslednú chvíľu majú byť minulosťou

BRATISLAVA - Prax predkladania pozmeňujúcich návrhov k zákonom aj krátko pred samotným hlasovaním sa má od januára skončiť. Novú minimálne 48-hodinovú lehotu prináša návrh novely rokovacieho poriadku od Petra Pellegriniho, Miroslava Číža a Jany Laššákovej (všetci Smer-SD) a týkať sa má aj pozmeňujúcich návrhov obsiahnutých v spoločnej správe gestorského výboru.

slovakia

left justify in out

Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi. "Hlasovanie o návrhoch zo spoločnej správy výborov a o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch podaných na schôdzi národnej rady sa koná najskôr po uplynutí 48 hodín od ich podania v rozprave," uvádza sa v texte, ktorý sa má dostať do vynoveného rokovacieho poriadku. Aj tu však bude platiť výnimka. Ak o kratšiu lehotu požiada gestorský výbor alebo spoločný spravodajca, plénum mu to hlasovaním môže odobriť.

 

Samotné zavedenie 48-hodinovej lehoty podľa Pellegriniho, Číža a Laššákovej vytvorí časový priestor na oboznámenie sa a posúdenie podaných pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov z hľadiska ich obsahu. Ich novela zároveň prikazuje, že podané pozmeňujúce a doplňujúce návrhy sa zverejňujú na webovej stránke NR SR.

Súčasný zákon hovorí, že hlasovanie o návrhoch zo spoločnej správy výborov a o rozdaných návrhoch podaných na schôdzi národnej rady sa koná najskôr na druhý deň po ich rozdaní. Parlament však takmer vždy využije skrátenie lehoty navrhované spravodajcom.

 

Proti súčasnej praxi podávania pozmeňujúcich návrhov na poslednú chvíľu vystúpila nedávno napríklad Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Z jej augustovej analýzy vyplynulo, že takmer polovica (48 percent) zo 713 poslaneckých pozmeňujúcich návrhov, ktoré poslanci predložili v súčasnom volebnom období, bola zverejnená priamo v deň druhého čítania alebo jeden pracovný deň pred ním.

 

Projektový manažér PAS Peter Kremský si myslí, že súčasná prax v predkladaní a prijímaní pozmeňujúcich návrhov prirodzene rozširuje potenciálny priestor na presadzovanie záujmov jednotlivcov alebo vybraných skupín. Z analýzy PAS totiž vyplýva, že len 15 percent pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov bolo zverejnených šesť a viac pracovných dní pred druhým čítaním.

 

Priemerný čas zverejnenia pozmeňujúcich návrhov v sledovanom období od apríla 2012 do júla 2015 bol 2,27 pracovného dňa. Za posledný rok sa toto číslo zvýšilo o zhruba desať percent. PAS zdôraznila, že nechce nijako spochybniť právo poslancov predkladať pozmeňujúce návrhy. "Systém, keď poslanecký pozmeňujúci návrh môže bez verejnej diskusie zo dňa na deň zásadným spôsobom zmeniť výsledky niekoľkomesačnej prípravy zákona, však PAS nepovažuje za dobrý, pretože ide vlastne o zneužitie rokovacieho poriadku a znehodnotenie práce poslancov," uviedol Kremský.

 

Aliancia preto navrhovala, aby sa zaviedla povinná, minimálne týždňová lehota na zverejnenie pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov pred druhým čítaním v NR SR. "Cieľom je zvýšiť verejnú kontrolu, umožniť verejnosti oboznámiť sa a diskutovať o poslaneckých návrhoch, ako aj obmedziť možnosti netransparentného vplyvu jednotlivcov a parciálnych skupín na výsledné znenie legislatívy," dodal Kremský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies