Požiare ohrozujúce čílske mestá už majú pod kontrolou

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 06:57 • 2 min
Požiare ohrozujúce čílske mestá už majú pod kontrolou

SANTIAGO - Lesné požiare, ktoré ohrozovali dve najväčšie čílske pobrežné mestá, dostali v pondelok pod kontrolu a úrady odvolali výnimočný stav vyhlásený v mestách Valparaíso a Viňa del Mar. Oznámila to rozhlasová stanica Radio Cooperativa, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Šéf čílskych záchranných služieb, kontraadmirál Ronald McIntyre povedal, že už nehrozí riziko, že by plamene mohli zasiahnuť obývané oblasti. Čílske orgány nariadili v piatok evakuáciu niekoľkých mestských oblastí v regióne Valparaíso po tom, ako vznikol požiar na skládke La Polvora v blízkosti Valparaísa. Úrady sa domnievajú, že príčinou bola nedbanlivosť.

 

Počas evakuácie zomrela na srdcový záchvat jedna žena a sedem požiarnikov utrpelo zranenia. Lesné požiare pohltili porasty na ploche takmer 600 hektárov a asi 7000 ľudí museli evakuovať z ich domovov. V apríli 2014 zomrelo pri podobnom požiari vo Valparaíse 15 ľudí, uvedený požiar bol najhorší v dejinách Čile.

 

Historické centrum Valparaísa, vzdialeného od Santiaga asi 120 kilometrov, je uvedené na zozname svetového dedičstva UNESCO. Lesné požiare sú v Čile v marci pomerne častým javom, ale toto leto sa šíria nezvyčajne rýchlo kvôli horúcemu a suchému letu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies