Krajiny OECD hľadajú riešenie v zdaňovaní digitálnej ekonomiky

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 14:44 • 2 min
Krajiny OECD hľadajú riešenie v zdaňovaní digitálnej ekonomiky

PARÍŽ – Krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa počas zasadnutia Rady OECD na ministerskej úrovni, ktorej Slovensko predsedá, zaviazali nájsť do roku 2020 konsenzus, ako efektívne nastaviť globálne pravidlá zdaňovania digitálnej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Uviedol to slovenský rezort financií, ktorý na zasadnutí zastupuje minister Ladislav Kamenický (Smer-SD).

 

Digitalizácia ekonomiky prináša podľa ministerstva financií viacero otázok v daňovej oblasti, na ktoré súčasné daňové systémy jednotlivých krajín nevedia efektívne reagovať.

 

"Základná otázka, na ktorej je potrebné nájsť zhodu, je, kde a v akej výške by mali nadnárodné spoločnosti platiť dane z činností, ktoré spoločnosti môžu ponúkať v rôznych krajinách aj bez fyzickej prítomnosti," skonštatoval Kamenický.

 

 

Aj to je podľa neho dôvod, prečo sa krajiny zaviazali nájsť zhodu v nastavení zdaňovania digitálnej ekonomiky. Ako dodal, riešenie by malo byť presné a čo najjednoduchšie, aby bolo realizovateľné pre daňové správy a daňových poplatníkov.

 

Slovensko tento rok predsedá Rade OECD na ministerskej úrovni v Paríži. Témou je Využitie digitálnej transformácie pre udržateľný rozvoj: príležitosti a výzvy.

 

Slovenskí ministri počas zasadnutia Rady OECD predsedajú jednotlivým panelom a diskusným skupinám. Minister Kamenický predsedá plenárnemu zasadnutiu, ktoré sa zaoberá daňovou politikou, konkrétne dosiahnutím pokroku pri riešení daňových výziev vyplývajúcich z digitalizácie ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona