Požiar v Českom Švajčiarsku mal založiť bývalý strážca parku

NETKY.SK • 13 Jún 2023, 12:05 • 2 min
Požiar v Českom Švajčiarsku mal založiť bývalý strážca parku

PRAHA - Muž podozrivý z toho, že vlani založil požiar v Národnom parku České Švajčiarsko, bol bývalým zamestnancom tohto parku. Z jeho výpovede na polícii vyplýva, že požiar založil úmyselne. Podľa jeho otca má psychické problémy.

slovakia

left justify in out

Podrobnosti o pravdepodobnom vzniku toho požiaru priniesol v utorok server iRozhlas. Podozrivý muž v minulosti pracoval v národnom parku ako profesionálny strážca, neskôr až do roku 2018 ako dobrovoľník. Pomáhal tam tiež s likvidáciou nepôvodných drevín. Podľa servera iRozhlas bol v minulosti potrestaný za pokus o znásilnenie.

 

Polícii povedal, že v noci z 23. na 24. júla 2022 si do Malinového dolu pri obci Hřensko priniesol lieh a nanosil chrastie na miesto, kde sa oheň podľa neho najlepšie rozhorí. Kriminalisti potom dali vypracovať psychologický posudok, aby si potvrdili, že si muž nevymýšľa. Na konci mája tohto roka ho obvinili z trestného činu všeobecného ohrozenia a poškodzovania cudzieho majetku. V prípade usvedčenia mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov. Súd nariadil jeho umiestnenie do väzby.

 

img

 

Prečo muž požiar v Českom Švajčiarsku založil, nie je jasné. Jeho advokát Jan Menš to nechcel komentovať s odvolaním sa na mlčanlivosť. Otec tridsaťšesťročného podozrivého je však presvedčený o synovej nevine. "Nič nezapálil, podľa mňa sú to nezmysly," uviedol. Muž sa podľa servera iRozhals priznal i k založeniu niekoľkých požiarov v apríli tohto roka. V oblasti NP České Švajčiarsko zapálil napríklad seno v krmelci, matrac na poľovníckom posede či koberce na ďalšom z posedov.

 

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko vypukol vlani 24. júla. Zasahovalo pri ňom približne 6000 hasičov a 400 kusov techniky vrátane hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Uhasiť sa ho podarilo po 20 dňoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies