Povstalci v Debaľceve neuznávajú prímerie, pokračujú v paľbe

NETKY.SK • 16 Február 2015, 09:43 • 2 min
Povstalci v Debaľceve neuznávajú prímerie, pokračujú v paľbe

DONECK/ARTEMIVSK - Separatistickí povstalci na východe Ukrajiny odmietajú dodržiavať nové prímerie v meste Debaľceve, ktoré bolo v uplynulých týždňoch jedným z hlavných ohnísk bojov, keďže ho nepovažujú za súčasť frontu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Iba niekoľko hodín po začiatku platnosti dohody sa vysokopostavený veliteľ Eduard Basurin pre agentúru Reuters vyjadril, že Debaľceve je pre separatistov ich vlastným "vnútorným územím" a preto môžu pokračovať v paľbe, hoci pozdĺž frontovej línie podľa neho ustala. Ukrajinské vládne sily v nedeľu večer vydali vyhlásenie, podľa ktorého druhá strana v oblasti Debaľceva útočí rôznymi zbraňami vrátane rakiet typu Grad. Ukrajinský prezident Petro Porošenko pritom trvá na tom, že pokoj zbraní so začiatkom platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu by sa mal týkať všetkých bojísk vrátane Debaľceva. Francúzsko a Nemecko, ktorých lídri prispeli k prímeriu rozhodujúcou mierou, v nedeľu vyhlásili, že napriek ojedinelým incidentom je prímerie na Ukrajine vo všeobecnosti dodržiavané.

 

Nová dohoda o prímerí na Ukrajine je výsledkom štvrtkových rokovaní v bieloruskom Minsku za účasti Porošenka, jeho ruského náprotivka Vladimira Putina, francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Výsledné znenie podpísali členovia takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorú tvoria zástupcovia Kyjeva, separatistov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pokoju zbraní na východe Ukrajiny ešte v sobotu predchádzali ostré boje v záujme získania čo najväčšieho územia. Z najnovšej paľby v Debaľceve, ktoré sa nachádza pri dôležitým železničnom uzle, sa navzájom obviňujú obe strany. Podľa OBSE povstalci neumožnili vstúpiť do mesta jej pozorovateľom s úlohou sledovať dodržiavanie prímeria.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies