Povstalci potvrdili dnešné mierové rokovania v Minsku

NETKY.SK • 24 December 2014, 10:28 • 2 min
Povstalci potvrdili dnešné mierové rokovania v Minsku

MOSKVA - Proruskí povstalci, ktorí niekoľko mesiacov bojujú na východe Ukrajiny proti vládnymi silám, v stredu ráno potvrdili konanie mierových rokovaní v bieloruskej metropole Minsk.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ruské médiá priniesli v tejto veci vyjadrenie jedného z ich lídrov Denisa Pušilina. Podľa jeho slov je začiatok štvorstranných vyjednávaní stanovený na trinástu hodinu stredoeurópskeho času. Predošlé kolá rokovaní za účasti predstaviteľov Kyjeva, východoukrajinských separatistických oblastí, Moskvy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe začiatkom septembra síce priniesli dohodu o prímerí, tá však bola neustále porušovaná. Výraznejšie upokojenie strany dosiahli až začiatkom decembra. Nemecká kancelárka Angela Merkelová minulý týždeň spoločne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom vyzvala ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a jeho ruského náprotivka Vladimira Putina na nájdenie trvalého mierového riešenia situácie na východe Ukrajiny.

 

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany v bieloruskom Minsku dohodli na prímerí, ktoré však bolo vo veľkom porušované. Počet obetí konfliktu dosiahol takmer 4700.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies