Povolenie na prevádzku malo 166 umelých kúpalísk

NETKY.SK • 28 Júl 2023, 20:00 • 2 min
Povolenie na prevádzku malo 166 umelých kúpalísk

Bratislava-Pred návštevou kúpaliska či jazera si vopred preverte kvalitu vody

slovakia

left justify in out

Leto je v plnom prúde. Horúce počasie striedajú miernejšie teploty. Sezóna však naplno pokračuje a treba si ju dobre vychutnať, napríklad aj návštevou jazera či kúpaliska. Nie každá vodná plocha spĺňa potrebné parametre. Pred príchodom do vodného areálu, v ktorom chceme stráviť voľné chvíle, je vhodné, zistiť si kvalitu vody. Ako to vyzeralo nedávno v našich umelých a prírodných kúpaliskách? 

 

Podľa informácií TASR, povolenie na prevádzku malo ku koncu 30. týždňa 166 umelých kúpalísk. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na desiatich prírodných kúpaliskách a 67 prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

Kúpanie sa pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča v lokalitách Zelená voda - Nové Mesto nad Váhom, vo vodnej nádrži Stará Myjava, vodnej nádrži Brezová pod Bradlom, Ružín - prítoky a Laborec Humenné. Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodnú plochu Gazarka Šaštín-Stráže.

 

Pre vodnú nádrž Duchonka bolo pre zhoršenú biologickú kvalitu vody vydané odporúčanie nekúpať sa pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom. Zníženú priehľadnosť pri kontrolách zistili na jazere Krpáčovo, Nová Baňa - Tajch a na Lipovine - Bátovce.

 

"Na lokalitách Lipovina - Bátovce a Nová Baňa - Tajch nebola dodržaná tiež odporúčaná hodnota pre ukazovateľ farba," ozrejmil ÚVZ. Ukazovateľ farba patrí podľa hygienikov medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a je vyšetrovaný nad rámec povinných platných ukazovateľov kvality vody na kúpanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies