Povolebné násilnosti si vo Venezuele vyžiadali štyri obete

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 18:42 • 2 min
Povolebné násilnosti si vo Venezuele vyžiadali štyri obete

CARACAS - Povolebné násilnosti vo Venezuele si vyžiadali štyri obete, informovala v utorok tlačová agentúra AVN.

slovakia

left justify in out

Podľa jej údajov zahynuli dvaja ľudia v štáte Miranda, ktorý zahŕňa aj časť Caracasu, jeden v štáte Tachira na hranici s Kolumbiou a ďalší v západnom štáte Zulia, keď sa napätie v pondelok vyhrocovalo. Tisíce prívržencov venezuelského opozičného lídra Henriqueho Caprilesa vyšli do ulíc najväčších miest krajiny na protest proti údajným volebným podvodom počas nedeľňajších prezidentských volieb, pričom blokovali cesty, pálili pneumatiky a dochádzalo k zrážkam s bezpečnostnými silami. Prívrženci opozície reagovali protestom na rozhodnutie Národnej volebnej komisie, ktorá potvrdila víťazstvo úradujúceho prezidenta Nicolása Madura. Capriles odmietol uznať svoju porážku a požiadal o prepočítanie hlasov.

Podľa volebnej komisie Maduro získal v nedeľňajších prezidentských voľbách 50,75 percenta hlasov. Tesne za ním skončil Capriles so ziskom 48,97 percenta, čo je len o 265-tisíc hlasov menej. Účasť dosiahla 78 percent. "Odmietame uznať výsledky, kým nie je prepočítaný každý hlas," vyhlásil 40-ročný guvernér štátu Miranda. Capriles už pred vyhlásením výsledkov hovoril o podvodoch, ktoré hlasovanie údajne sprevádzali. Maduro, 50-ročný bývalý vodič autobusu, obvinil Caprilesa zo snáh vyvolať v krajine politickú krízu. Svojich prívržencov vyzval na "mobilizáciu po celej krajine" v utorok aj v stredu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies