Povodne na Labe sa naďalej valia severovýchodným Nemeckom

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 12:42 • 2 min
Povodne na Labe sa naďalej valia severovýchodným Nemeckom

BERLÍN - Povodňová vlna na Labe sa naďalej valí severovýchodným Nemeckom. Na mnohých miestach sa už objavili náznaky zlepšenia situácie, v Sasku-Anhaltsku však museli znovu evakuovať desiatky obyvateľov, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

S obavami sa ľudia dívajú na Labe v Šlezvicku-Holštajnsku. Záplavy ohrozujú mestá Lauenburg a Hitzacker v Dolnom Sasku, ktoré by počas dnešného dňa mala navštíviť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. V sasko-anhaltskom okrese Stendal museli v utorok dostať do bezpečia približne 150 ľudí. Spôsobila to už pretrhnutá hrádza pri Fischbecku. Pri evakuácii sa v ohrození ocitli samotní záchranári.

Na mieste pretrhnutia hrádze sa však situácia predsa len stabilizovala. Bundeswehr letecky zhadzoval veľké vrecia s pieskom, takže cez hrádzu prenikalo menej vody. Obrovské masy vody sa však naďalej rozlievali po krajine. Situácia v Magdeburgu sa zlepšila a hladina rieky tu naďalej klesala. Napätá situácia bola v Lauenburgu v Šlezvicku-Holštajnsku. Miestami dosahovala voda v uliciach mesta výšku 30 centimetrov.

Ľudia dúfajú, že hladina rieky už dosiahne svoj vrchol. V priebehu dňa by mala mať hladina rieky Labe v Hohnstorfe v Dolnom Sasku 9,55 metra.

V Dolnom Sasku naďalej bojujú so záplavami. Záchranári spevňovali hrádze, pomáhali tisíce ľudí. Podľa odhadov by už voda ďalej stúpať nemala. Hrádze však ohrozujú aj plávajúce stromy a konáre.

Zasahujúce tímy v predchádzajúcich dňoch vytiahli z rieky približne 50 ton plávajúceho materiálu, uviedlo vedenie dolnosaského okresu Lüchow-Dannenberg. Rastie aj nebezpečenstvo, že sa hrádze premočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies