Potravinové právo SR porušuje zásady EÚ, maloobchodníci by nemali zverejňovať svoj obrat

NETKY.SK • 19 November 2015, 14:52 • 2 min
Potravinové právo SR porušuje zásady EÚ, maloobchodníci by nemali zverejňovať svoj obrat

BRUSEL - Európska komisia (EK) predstavila dnes pravidelný mesačný balík právnych rozhodnutí vo veci porušenia povinností zo strany členských štátov EÚ. V novembrovom balíku je zahrnuté aj Slovensko - kvôli povinnosti maloobchodníkov informovať verejnosť o pôvode potravinárskych výrobkov.

slovakia

left justify in out

Komisia podniká právne kroky voči členským štátom z dôvodu neplnenia ich povinností vyplývajúcich z práva EÚ. Cieľom týchto rozhodnutí, ktoré sa týkajú mnohých sektorov a oblastí politiky EÚ, je zaistiť správne uplatňovanie práva EÚ, ktoré bude prínosom pre občanov i podniky. Kľúčové rozhodnutia prijaté Európskou komisiou - dve formálne výzvy, 14 odôvodnených stanovísk a 11 postúpení na Súdny dvor EÚ - sa v novembri týkajú 19 členských štátov: vrátane Slovenska, ktoré dostalo formálnu výzvu komisie v oblasti voľného pohybu tovarov.

 

Exekutíva EÚ oficiálne žiada Slovenskú republiku, nech stiahne požiadavky uplatniteľné na maloobchodníkov s veľkým obratom, aby uverejňovali a oznamovali informácie o pôvode potravinárskych výrobkov. Komisia chce, aby SR prijala opatrenia na zabezpečenie toho, že jej potravinové právo bude dodržiavať zásadu voľného pohybu tovaru na jednotnom trhu.

Slovenský zákon o potravinách totiž zaväzuje maloobchodníkov s veľkým obratom, aby pri vchode do každého obchodu čitateľne a viditeľne zverejňovali percento svojho obratu z predaja potravín vyrobených v Slovenskej republike vo vzťahu k obratu z predaja všetkých potravín.

 

Maloobchodníci na Slovensku sú takisto povinní zverejňovať tieto informácie na svojej internetovej stránke a pravidelne ich oznamovať Ministerstvu pôdohospodárstva SR. Komisia sa domnieva, že tieto požiadavky majú účinok rovnocenný s účinkom kvantitatívnych obmedzení voľného pohybu tovaru, pretože to u spotrebiteľov vytvára predsudky voči potravinám vyrobeným mimo Slovenska a povzbudzuje predajcov, aby predávali domáce výrobky.

 

Žiadosť Európskej komisie, aby Slovensko zmenilo svoj zákon, má podobu odôvodneného stanoviska. Bratislava má teraz dva mesiace na to, aby komisii oznámila opatrenia na nápravu situácie. V opačnom prípade sa Európska komisia môže rozhodnúť postúpiť prípad Slovenska na Súdny dvor EÚ. Komisia dnes oznámila, že uzatvára 54 prípadov, v súvislosti s ktorými príslušné členské štáty EÚ problémy vyriešili bez toho, aby komisia potrebovala v konaní o porušení povinnosti pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies