Potravinové alergie

NETKY.SK • 22 August 2017, 08:38 • 2 min
Potravinové alergie

BRATISLAVA - Je pre vás jedlo zdrojom nemilých pocitov, bolesti a celkových problémov? Potom vám niečo v strave nesedí a možno aj škodí. Lenže čo to znamená? Môže ísť o alergiu, alebo o intoleranciu (neznášanlivosť) na určitú potravinu. Netrpíte ňou aj vy?

slovakia

left justify in out

Potravinová intolerancia je metabolická porucha - telo nie je schopné vyrobiť dostatočné množstvo látok, zvyčajne enzýmov, ktoré danú potravinu spracovávajú. Príznaky nebývajú extra závažné (najčastejšie nevoľnosť, bolesť brucha či hnačka) a závisia na skonzumovanom množstvo.

 

Oproti tomu potravinová alergia je reakcia imunitného systému - k jej vyvolaniu stačí veľmi malé množstvo alergénu a môže bezprostredne ohroziť život. Prejavy môžu byť doslova akékoľvek. Najviac a to v šesťdesiatich percentách prípadov, býva postihnutý tráviaci trakt, ďalej koža a dýchanie. Niekedy spôsobí až anafylaxiu - akútnu reakciu, kedy je zasiahnutý aj kardiovaskulárny systém, takže dochádza k poruchám prekrvenia, kolapsu až šoku.

 

obrazok

 

Najčastejšie laici zamieňajú alergiu a intoleranciu v prípade kravského mlieka a tiež si často pletú alergiu na lepok s celiakiou. To je však nebezpečné. Alergia totiž zvyčajne nedovolí bez komplikácií zjesť ani stopové množstvo alergénu, zato u neznášanlivosti sa miera tolerancie líši. Napríklad intolerancia laktózy automaticky neznamená vyradenie všetkých mliečnych výrobkov. Ak ide navyše o intoleranciu, ktorá sa objavila v dôsledku užívania liekov či črevných ochorení, po zahojení črevnej sliznice sa tvorba potrebného enzýmu znovu obnoví.

 

Prejavy alergie môžu byť nečakané a veľmi znepríjemňovať život. Viete napríklad, že "od jedla" môžete mať zápal močového mechúra alebo boľavé kĺby?   

 

Príznaky alergie:

- svrbenie úst a uší

- bolesť pri prehĺtaní

- opuch pier, jazyka, podnebia a hltanu,

- afty     

- nevoľnosti, zvracanie, kŕče, hnačka, krv v stolici   

- svrbenie kože, žihľavka, ekzém     

- zhoršené dýchanie spôsobené edémom hrtana, astma, nádcha, kašeľ     

- zápal močového ústrojenstva     

- únava, poruchy spánku, bolesť kĺbov, bolesť hlavy

 

Pri alergii hrá veľkú úlohu dedičnosť, ale dôležitá je aj výživa v útlom veku. Osemdesiat percent týchto alergií sa prejaví už v detstve. Z pohľadu prevencie je v prvých štyroch mesiacoch života dôležité dieťa dojčiť.

 

obrazok

 

Máte pocit, že vám skutočne škodí niečo z toho, čo jete? Odhalenie problémovej potraviny môže byť beh na dlhú trať. Pod dohľadom alergológa či imunológa budete sledovať príznaky, zloženie pokrmov, množstvo či čas medzi jedlom a nástupom reakcie. Situáciu sťažuje aj fakt, že veľakrát sa alergia objavuje len po konzumácii surových potravín a pri tepelnom spracovaní sa ťažkosti nedostavujú.

 

Niekedy nie je odhalenie alergénu vôbec jednoduché, často ich je hneď niekoľko a mnohokrát na ne ani neexistujú špecifické krvné, kožné či expozičné testy. Človek teda môže byť alergický v podstate na čokoľvek.

 

Najčastejšie sa však objavujú reakcie na takzvanú veľkú osmičku: vajcia, orechy, ryby, kôrovce, pšenica, sója, burské orechy a kravské mlieko.

 

Zatiaľ neexistujú lieky, ktoré by príčinu potravinovej alergie (a ani intoleranciu) riešili: dostupné sú iba liečivá mierniace prejavy. Hlavná je diéta. U intolerancii sa odporúča po nejakej dobe potravinu opäť v malom množstve zaraďovať - ​​možno sa trávenie upraví. U alergie je to však inak. Vyhýbajte sa alergénom, pokiaľ je to možné. Užívajte predpísané lieky. A informujte nielen lekárov, lekárnikov, ale aj svojich blízkych na zvládnutie nečakaných alergických prejavov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies