VIDEO: Igor Matovič povedal, koľko nás bude stáť vojna. Na čom sa zhodol s Robertom Ficom?

NETKY.SK • 6 Marec 2022, 14:08 • 2 min
VIDEO: Igor Matovič povedal, koľko nás bude stáť vojna. Na čom sa zhodol s Robertom Ficom?

BRATISLAVA - Minister financií avizuje obrovské ekonomické škody pre Slovensko i Európu. Poprosil ľudí, aby nepodliehali panike, keďže naše európske spoločenstvo je podľa neho silné a zomknuté.

slovakia

left justify in out

Náklady, ktoré bude mať Slovensko v dôsledku vojny na Ukrajine, môžu dosiahnuť výšku jednej až dvoch miliárd eur. Vyhlásil to vicepremiér Igor Matovič (OĽaNO) v diskusnej relácii TA3 V politike.

 

 „Odhadujem, že celkové náklady, priame a nepriame, ktoré bude mať SR s Putinovou vojnou, môžu dosiahnuť výšku niekde medzi jednou až dvomi miliardami eur,“ povedal minister s tým, že vojna bude za tento rok stáť jedného slovenského zamestnanca približne 500 až 1 000 eur.

 

img

 

Matovič si myslí, že na náklady Slovenska s prijatím utečencov, ich ubytovaním, poskytovaním zdravotnej starostlivosti či dávok v hmotnej núdzi, zatiaľ nebude stačiť balík európskych peňazí. EÚ bude musieť podľa neho vytvoriť výraznejšie balíky pomoci voči krajinám ako Poľsko, Slovensko či Rumunsko, ktoré zažívajú nápor utečencov.

 

„Budeme sa snažiť získať všetko, čo sa bude dať z príspevkov z Európy, ale určite nás to vyjde výrazne viac,“ dodal.

 

Inflácia podľa Matoviča klesať nebude. „Všetci sme žili v tom, že inflácia nám začne klesať. Na základe toho, čo Putin urobil, je dosť možné, že v Európe môže vystreliť inflácia na 15 percent,“ informoval.

 

Prečítajte si tiež: Sme rodina chce kompenzovať rast cien

 

Minister financií skonštatoval, že vojna na Ukrajine zasiahla aj do debát o kompenzácii zvýšených cien a energií. „Prostriedky, ktoré sme chceli použiť na valorizácie či na preplácanie vyšších cien energií, nedokážeme teraz použiť na tento účel,“ pripomenul.

 

Za reálnu hrozbu označil uzavretie prívodov plynu a ropy do Európy vzhľadom na to, že ruský prezident Vladimir Putin by sa mohol snažiť prinútiť Európu nepomáhať Ukrajine.

 

img

 

O tejto téme hovoril vo videu na sociálnej sieti predseda Smeru-SD Robert Fico. Povedal, že zastavenie dodávok ruského plynu a ropy do Európy by znamenalo obrovské finančné straty pre Rusko, ale aj obrovské problémy pre Európu i Slovensko. Znamenalo by to tiež príležitosť dovážať do Európy drahý americký skvapalnený plyn. Varuje pred prudkým zdražovaním a znižovaním životnej úrovne na Slovensku.

 

„Slovensko má jednu z najvyšších mier závislosti od ruského plynu a má ročne stámiliónové príjmy z tranzitu ruského plynu do Európy. Ročne prepravíme od 50 do 80 miliárd kubických metrov (m3) plynu, pre vlastnú spotrebu potrebujeme ročne medzi 5 až 7 miliardami m3 plynu,“ poukázal Fico s tým, že v prípade zastavenia ruských dodávok budeme len s ťažkosťami schopní zabezpečiť pokrytie domácej spotreby plynu.

 

 

Prípadné zastavenie ruských dodávok by podľa Fica znamenalo zdražovanie cien energií aj stratu podstatnej časti príjmov do štátneho rozpočtu z tranzitu. „Pre Spojené štáty americké je zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruska do Európy výhra na všetkých frontoch. Pre Európu, a osobitne závislé Slovensko, čistá katastrofa. Prudké zdražovanie všetkého, znižovanie výkonnosti ekonomiky, znižovanie životnej úrovne,“ priblížil Fico.

 

Fico zdôrazňuje, že Slovensko nie je ohrozené vojnou a nie je vo vojne s Ruskom.

 

K téme: VIDEO: Mariupoľ sa opäť pokúsi o evakuáciu civilistov

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies