V Prezidentskom paláci nastala výmena: Potlesk na námestí boli pre Kisku povzbudením aj záväzkom

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 08:25 • 2 min
V Prezidentskom paláci nastala výmena: Potlesk na námestí boli pre Kisku povzbudením aj záväzkom

BRATISLAVA - Andrej Kiska zložil do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej ústavou predpísaný sľub a ujíma sa funkcie slovenského prezidenta.

slovakia

left justify in out

Urobil tak na dnešnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.
      

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony. Sľubujem," citoval Kiska Ústavu SR. Ak by sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.
      

Macejková potvrdila, že Kiska zložil sľub v súlade s ústavou a že sa tak ujal prezidentskej funkcie.

 

Nový prezident Andrej Kiska berie potlesk na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, ktorý zožal od ľudí po inaugurácii, ako povzbudenie aj záväzok. „Aj tento potlesk, ktorý tu teraz znie, je pre mňa obrovským povzbudením, aj obrovským záväzkom s tým, že od pondelka musíme začať tvrdo pracovať,“ povedal počas svojho presunu z Reduty do Dómu Svätého Martina. Jedným z jeho prvých krokov bude vyjadrenie sa k justícii. Dnes nekomentoval skutočnosť, že jeho predchodca mu ponechal vymenovanie troch nových ústavných sudcov. „Ešte chvíľočku vydržte, teraz máme slávnostnú udalosť,“ povedal novinárom.

 

Už koncom nasledujúceho týždňa plánuje výjazd do Banskej Bystrice a Košíc. „Ja chcem byť medzi ľuďmi čo najčastejšie, chcem sa s nimi rozprávať o problémoch a potom sa pýtať kompetentných a zodpovedných, ako tieto problémy v našej spoločnosti dokážeme riešiť,“ povedal nový prezident. Sľubuje, že bude prezidentom všetkých ľudí bez ohľadu na to, akú majú politickú príslušnosť alebo národnosť, teda prezidentom všetkých občanov Slovenska. 

 

Už v pondelok ide Kiska na stretnutie prezidentov krajín V4 a Nemecka, zatiaľ však neodhaduje, ktorý z týchto prezidentov mu bude najbližší. „Každý z týchto prezidentov je výraznou osobnosťou,“ povedal. Pre nás, občanov Slovenska, je podľa jeho slov vždy ten český prezident výrazný. „A pán Zeman je výraznou osobnosťou“. Poľský prezident Bronislav Komorowski mu zas ako prvý blahoželal k zvoleniu ešte počas volebnej noci „Teším sa na stretnutie s ním,“ dodal Kiska. Maďarský prezident János Áder podľa Kisku vyjadril veľkú operatívnosť a ochotu pri príprave V4. Nemecký prezident Joachim Gauck je obrovskou autoritou po celom svete, poznamenal Kiska. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies