USA vyslala lietadlové lode do miest, kde prebieha cvičenie čínskej armády

NETKY.SK • 4 Júl 2020, 10:29 • 2 min
USA vyslala lietadlové lode do miest, kde prebieha cvičenie čínskej armády

WASHINGTON - Spojené štáty vyslali do Juhočínskeho mora dve lietadlové lode, a to v rovnakom čase, keď Čína v týchto strategických vodách, ktoré sú predmetom politického súperenia, uskutočňuje vojenské cvičenie.

slovakia

left justify in out

USA si to vysvetľuje po svojom 

Lietadlové lode USS Ronald Reagan a USS Nimitz budú v Juhočínskom mori od soboty, informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na denník The Wall Street Journal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Naval News (@naval_news),

 

"Účelom je poslať naším partnerom a spojencom jasný signál, že sme odhodlaní presadzovať regionálnu bezpečnosť a stabilitu," uviedol kontraadmirál a veliteľ útočnej skupiny George Wikoff.

 

Vyjadrenia oboch strán

Podľa jeho slov vyslanie lietadlových lodí nie je odpoveďou na čínske manévre, ktoré Pentagón tento týždeň označil ako "kontraproduktívne v súvislosti s úsilím o zmiernenie napätia a udržiavanie stability". Peking americkú kritiku svojich manévrov v piatok odmietol s tým, že USA sú zodpovedné za zvýšenie napätia v danej oblasti.

 

img

 

Dokopy až 6 lodí

Wikoff lokalitu prítomnosti amerických lietadlových lodí nespresnil. The Wall Street Journal napísal, že okrem týchto dvoch plavidiel sa na operácii zúčastnia ďalšie štyri vojnové lode.

 

Možné vytvorenie napätia

Čína minulý týždeň oznámila, že plánuje päťdňové manévre so začiatkom 1. júla neďaleko Paracelských ostrovov, ktoré si nárokujú Vietnam aj Čína. Čínske manévre sa dočkali kritiky aj zo strany Vietnamu a Filipín s tým, že cvičenia by mohli vytvoriť v danom regióne napätie a zhoršiť vzťahy Pekingu s jeho susedmi.

 

img

 

Zámerné cvičenie?

Spojené štáty obviňujú Čínu z "miniaturizovania" Juhočínskeho mora a pokusov o zastrašovanie svojich ázijských susedov, ktorí by chceli v týchto vodách ťažiť potenciálne bohaté zásoby ropy a zemného plynu.

 

Obchodná cesta 

Čína si podľa Reuters nárokuje 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, avšak na jeho časti si robia nárok aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Trasami vedúcimi cez Juhočínske more sa ročne prepraví tovar za približne tri bilióny dolárov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa A Map A Day (@amapaday),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies