Poslanec Korte: Prekladajte Babiša do češtiny

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 17:00 • 2 min
Poslanec Korte: Prekladajte Babiša do češtiny

PRAHA - Český poslanec za stranu TOP 09 Daniel Korte, ktorý sa v snemovni preslávil spievanými prejavmi, žiada, aby boli prejavy ministra financií Andreja Babiša tlmočené do češtiny.

slovakia

left justify in out

Odvolával sa pri tom na rokovací poriadok. Podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Bartošek z KDU-ČSL, ktorý dnešnú schôdzu viedol, mu nevyhovel, informoval spravodajský portál iDNES.cz.
     

Korte označil vystúpenie ministra financií Babiša (hnutie ANO) za "hatmatilku". "Hatmatilka, ktorou rozpráva pán minister financií Babiš, sa českému jazyku približuje len vzdialene," uviedol Korte na adresu miliardára slovenského pôvodu s českým občianstvom, ktorý dnes v snemovni predniesol správu o stave nezamestnanosti.
     

Korte však neuspel s návrhom, aby sa Babišove vyjadrenia prekladali do češtiny. Podpredseda dolnej komory parlamentu Bartošek vyhlásil: "Pán vicepremiér česky hovorí, nevidím žiadny dôvod zabezpečovať prekladateľa." Šéf poslancov TOP 09 a Starostov Miroslav Kalousek sa potom spýtal, o aké nárečie ide.
     

Korteho požiadavka rozprúdila niekoľkominútovú debatu, napísal web iDNES.cz. Podľa šéfa školského výboru snemovne a poslanca Babišovho hnutia ANO Jiřího Zlatušku by Korte musel dodať znalecký posudok, že Babiš česky nehovorí.
     

Rokovací poriadok snemovne uvádza, že poslanci majú právo rozprávať a predkladať návrhy vo svojom materskom jazyku. Ak poslanec nehovorí česky, tlmočí sa jeho prejav do českého jazyka, ak o to požiada aspoň jeden poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies