Poslancov čakajú zákony z dielne rezortu zdravotníctva

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 08:11 • 2 min
Poslancov čakajú zákony z dielne rezortu zdravotníctva

BRATISLAVA - Poslanci NR SR otvoria tretí deň 14. schôdze parlamentu rokovaním o návrhu z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorým sa mení zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a mení sa ním zákon o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách.

slovakia

left justify in out

Cieľom návrhu zákona je transpozícia smernice Komisie (EÚ) a zosúladenie národných právnych predpisov v oblasti pitnej vody s právnymi predpismi Európskej únie. Pre úplnú transpozíciu smernice do právneho poriadku Slovenskej republiky bude vydaný aj nový všeobecne záväzný právny predpis o požiadavkách na kvalitu pitnej vody a kontrolu kvality pitnej vody, ktorým sa nahradí doteraz platné nariadenie vlády Slovenskej republiky, ustanovujúce požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.

Návrhom zákona sa dopĺňa aj zákon o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách. Návrh obsahuje okrem základných požiadaviek a povinností, ktoré ustanovuje smernica, najmä pojmy, kompetencie orgánov štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva a povinnosti dodávateľov pitnej vody, ktoré boli už doteraz v oblasti pitnej vody upravené platným nariadením. V návrhu zákona sa zavádza pojem „manažment rizík pri zásobovaní pitnou vodou“, ktorý patrí k základným pojmom pri presadzovaní nového prístupu pri zásobovaní pitnou vodou. Cieľom nového prístupu je zabezpečenie zdravotne bezpečnej pitnej vody prostredníctvom manažmentu rizík. Smernica v súčasnosti umožňuje uplatňovanie dobrovoľného princípu pri uplatňovaní rizikovo orientovaného prístupu pri zásobovaní pitnou vodou a povinný manažment rizík vyžaduje iba pri znížení rozsahu a frekvencie monitorovania kvality pitnej vody. V zmysle požiadaviek smernice a s prihliadnutím na predbežné stanovisko spolugestorského rezortu životného prostredia a stanovísk väčšiny najvýznamnejších dodávateľov pitnej vody, navrhuje sa dobrovoľné zavedenie princípu manažmentu rizika pri zásobovaní pitnou vodou aj v predloženom návrhu zákona. Návrh zákona upravuje podrobnejšie problematiku monitorovania kvality pitnej vody, ktoré sa vykonáva v celom systéme zásobovania. Ustanovuje a precizuje povinnosti dodávateľov pitnej vody a povinnosti vlastníkov bytových a nebytových budov, ktoré boli doteraz upravené nariadením ako aj sankcie pri nesplnení týchto povinností.

Poslanci dnes budú hlasovať o prerokovaných návrhoch zákonov. Okrem toho ich čaká aj pravidelná Hodina otázok na predstaviteľov vlády o 14:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies