Poslancov čakajú prokuratúra, potraviny a Štefánik

NETKY.SK • 28 Október 2014, 07:50 • 2 min
Poslancov čakajú prokuratúra, potraviny a Štefánik

BRATISLAVA - Diskusiou k Správe o činnosti prokuratúry Slovenskej republiky za rok 2013, ktorá sa začala minulý piatok, otvoria dnes poslanci 9. deň 39. schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Kriminalita páchaná na deťoch podľa správy štatisticky narastá. Jedným z najčastejších trestných činov je v tejto oblasti prečin zanedbania povinnej výživy. V roku 2013 ukončili trestné stíhanie voči 6 851 osobám, z toho 4 604 obvinili. "Príčinou tohto enormného výskytu je vysoká rozvodovosť, ako aj časté rodenie detí do neúplnej rodiny, respektíve neskôr zanikajúceho pomeru druh - družka," konštatuje správa prokuratúry. Podľa dokumentu prokuratúry každoročne narastá aj počet prečinov ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

 

Poslanci dnes ukončia rozpravu k novele školského zákona, ktorou chce podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) zakázať nevhodné potraviny pre deti v školských bufetoch a v automatoch na školách. 

 

O 14:00 začnú zákonodarcovia rokovať o novele zákona o štátnych sviatkoch. SDKÚ-DS v nej navrhuje, aby bol 28. október štátnym sviatkom. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý novelu predložil, chce, aby 28. október bol štátnym sviatkom s názvom Deň úcty k dielu Milana Rastislava Štefánika – vznik samostatného československého štátu. „Vďaka nej máme dnes slobodu a demokraciu. Vďaka nej sme sa rozvinuli v plnohodnotný národ. Na sklonku vojny patril Štefánik medzi zakladateľov ČSR, preto sa stretávame pri jeho soche,“ povedal v pondelok pri kladení vencov k soche Milana Rastislava Štefánika pri Dunaji pri príležitosti vzniku Československej republiky predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Podľa Kaníka by bez Štefánika Československo nevzniklo. „Vznik Československa bol vrcholným dielom jeho života,“ skonštatoval. 

 

Ukončiť by sa mala aj diskusia k novele zákona o dani z príjmov. Jej súčasťou sú okrem iného úpravy v odpisoch, rozširovanie povinnosti využívať registračné pokladnice, zavádzanie virtuálnych registračných pokladníc ale aj ďalšie zmeny. Ministerstvo financií SR chce do zákona zaviesť limity pri kúpe vozidla určeného na podnikanie. Novinky v zákone o dani z príjmov prinášajú aj zmeny v odpisovaní hmotného majetku. Rozširuje sa počet odpisových skupín. Súčasťou zmien je aj navrhovaná podpora pre podniky, zaoberajúce sa výskumom a vývojom. Cieľom zmien je podľa ministerstva podporiť podnikateľské prostredie a zvýšiť daňovú spravodlivosť. Rozpravu k tomuto návrhu otvorili poslanci minulý týždeň v stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies