Na trhu komerčných nehnuteľností sa vlani preinvestovala viac ako jedna miliarda eur

NETKY.SK • 13 Január 2023, 13:00 • 2 min
Na trhu komerčných nehnuteľností sa vlani preinvestovala viac ako jedna miliarda eur

BRATISLAVA - Na trhu komerčných nehnuteľností na Slovensku sa prvýkrát v histórii preinvestovala viac ako jedna miliarda eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. Tá uvádza, že napriek neistote na realitnom trhu spôsobenej najprv pandémiou COVID-19 a neskôr vojnovým konfliktom na Ukrajine, sa stal rok 2022 z hľadiska celkového investičného objemu najsilnejším v histórii Slovenska. V rámci slovenského trhu komerčných nehnuteľností sa vlani preinvestovalo 1,1 miliardy eur.

Podľa obchodného riaditeľa CBRE Slovensko Ľubora Procházku celkový objem investícií na Slovensku medziročne vzrástol o 48 percent. „Predpoklady zo začiatku roka sa naplnili a na Slovensku bola po prvýkrát pokorená méta jednej miliardy eur. Z hľadiska sektorov evidujeme v roku 2022 nárast primárne v kancelárskych a maloobchodných nehnuteľnostiach, darilo sa však aj ostatným segmentom ako napríklad logistike,“ poznamenal Procházka.

Minulý rok bol podľa CBRE rekordný aj pre slovenský trh s kanceláriami, ktoré predstavovali až 55 percent z celkového objemu investícií. „Celkovo išlo až o štrnásť transakcií, pričom drvivá väčšina bola realizovaná v Bratislave," priblížila spoločnosť s tým, že tri transakcie predstavovali objem vyšší ako 50 miliónov eur. Druhým najvýznamnejším sektorom bola oblasť investícií do nákupných centier. „Po minuloročnom predaji Auparku v Bratislave sa podarilo sfinalizovať predaj nákupného centra v Košiciach – Optima Košice," dodáva CBRE s tým, že jedno z najväčších nákupných centier na Slovensku bolo predané za 118 miliónov eur.

Investície v oblasti maloobchodu sa vyšplhali na takmer 350 miliónov eur, pričom predstavovali takmer 31 percent z celkového objemu. „Investície do logistiky a výrobných priestorov boli sprevádzané najmä predajom menších hál a v niektorých prípadoch aj koncovému užívateľovi," konštatuje spoločnosť. Napriek tomu mala logistika a výrobné priestory zastúpenie približne 13 percent z celkového investičného objemu. Zvyšné jedno percento predstavujú investície v oblasti rezidenčných nehnuteľností.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies