Poslancov čakajú dôchodky, odpady a platy

NETKY.SK • 4 Február 2015, 08:19 • 2 min
Poslancov čakajú dôchodky, odpady a platy

BRATISLAVA - Záverečnou rečou ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera k návrhu na otvorenie druhého dôchodkového piliera odštartujú poslanci šiesty deň 46. schôdze parlamentu. Druhý pilier sa podľa novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení má otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka.

slovakia

left justify in out

Poslanci by mali v prvom čítaní pokračovať v diskusii o návrhu nového zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorá sa začala v utorok. Návrh má do oblasti odpadového hospodárstva zaviesť viacero zmien. Podľa ministerstva je účelom nového zákona priblížiť Slovensko k smerniciam a štandardom Európskej únie. Zákon začiatkom decembra v rámci tzv. vnútrokomunitárneho pripomienkového konania odobrila aj Európska komisia. 

 

Návrh zákona zavádza napríklad tzv. rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich podľa ministra malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu na Slovensku končí na skládkach. 

 

Parlament bude dnes od 14:00 diskutovať aj o novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Poslanci Národnej rady SR, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, by podľa nej mali dostávať v plnej výške iba plat poslanca. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali mať plat najviac v sume minimálnej mzdy. 

 

Popoludní poslanci prerokujú aj novelu zákona o investičnej pomoci. Cieľom návrhu je podľa Ministerstva hospodárstva SR zabezpečiť poskytovanie investičnej pomoci v súlade s nariadením EÚ, ktoré nadobudlo účinnosť od 1. júla minulého roka. "Vzhľadom na zmenu legislatívnych pravidiel, ktoré sú platné od minulého roku, kedy Brusel zmenil intenzitu pomoci z 50 percent na 35 percent, sme samozrejme pristúpili aj my k zmene," povedal po rokovaní vlády minister hospodárstva Pavol Pavlis. Podľa neho sa v praxi neosvedčila 10-percentná hranica na vytvorenie pracovných miest. Rezort hospodárstva preto stanovil podmienku vytvorenia minimálne 40 pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies